Turkse glastuinders maken verlies door hoge kosten

De voorzitter van de Turkse Greenhouse Investors and Producers Union (SERA-BIR) Muslum Yanmaz heeft bekendgemaakt dat de kasproductiviteit is gedaald van 30 ton per 0,1 hectare tot 17 ton.

Als gevolg van slechte weersomstandigheden en hoge inputkosten hebben 120 glastuinders een verlies geleden op een oppervlakte van 1100 hectare.

"De meerderheid van onze telers hebben het seizoen afgesloten zonder winst, zo niet met verlies", zei voorzitter Yanmaz. Yanmaz wees erop dat de inputkosten in de periode augustus 2018 - juni 2019 met 51% stegen en voegde eraan toe: "Onze teeltkosten voor een kilo tomaten variëren van € 0,51 tot € 0,59. We konden ze dit jaar echter niet voor meer dan gemiddeld € 0,48 verkopen."

Productiviteit gedaald
De basale inputkosten van een kas omvatten arbeid, irrigatie / bemesting, verpakking / transport en verwarming, zei Muslum Yanmaz en hij voegde daar aan toe: "Op 0,1 hectare hebben we inputkosten van € 12.652. In Afyon bedragen deze kosten maar liefst € 18.978. Dit jaar hadden we vanwege de weersomstandigheden minder zonnige dagen. Zowel onvoldoende licht als regen hebben gezorgd voor onvoldoende ventilatie wat heeft geleid tot ziekten. Dit leidde tot een daling van de productiviteit van 30 ton naar 17 ton. Door deze verlaagde productiviteit zijn onze kosten nog meer omhoog gegaan."

Telers hebben het zwaar door de hoge kosten
Niet alleen glastuinders, maar alle telers in Turkije hebben met soortgelijke problemen te maken. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is het feit dat bijna 90% van de productiemiddelen wordt geïmporteerd en dat de kosten stijgen naarmate de wisselkoers toeneemt.

Komkommer- en courgettetelers moesten vanwege de lage prijzen hun producten ontwortelen en nieuwe producten planten. Dit veroorzaakte extra inputkosten. Vertegenwoordigers van de sector benadrukken echter dat de investeringskosten bij de teelt onder glas veel hoger zijn dan bij de traditionele teelt en dat de toename van de inputkosten een extra last betekenen voor de telers van de kas. In moderne kassen waar zowel grondgebonden teelt als hydroteelt plaatsvindt, is elektriciteit een van de hoogste inputkosten.

Terwijl de meerderheid van de traditionele kassen elektriciteit gebruiken voor verwarming, kunnen voor modernere kassen ook aardwarmte en steenkool worden gebruikt. Voor de opwekking van aardwarmte wordt elektriciteit gebruikt. De elektriciteitskosten stegen in slechts één jaar met 76,4%. Vertegenwoordigers van de sector vragen de staat om de belastingen op elektriciteit te verlagen. Zij suggereren dat de 18% BTW, en 2% belasting voor TRT (de Turkse Radio en Televisie organisatie) en 1% belasting voor het energiefonds volledig moeten worden geschrapt.

Groenten- en fruitexport daalde met 20%
Volgens het rapport van de mediterrane exportbonden blijft de export van groenten en fruit in Turkije dalen. In 'Het evaluatierapport over de AGF-sector in Turkije' staat dat de export van verse groenten en fruit in de eerste acht maanden van 2019 qua volume met 20% daalde in vergelijking met dezelfde periode in 2018 en de exportwaarde met 13%. Citrus heeft te maken met de meest dramatische daling. Het exportvolume van citrus daalde met 32% en de exportwaarde daalde in 2019 met 39% in vergelijking met het voorgaande jaar.

 

Bron: Cumhuriyet (Gamze Bal)


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven