Fotoreportage: op bezoek bij Gärtnerei Umbach

"Ik geloof stellig dat gojibessen zich in Duitsland op de markt zullen vestigen"

Gojibessen en chilipepers hebben op het eerste gezicht maar relatief weinig met elkaar te maken. Voor Klaus Umbach van Gärtnerei Umbach in het Duitse Heilbronn liggen beide producten hem echter na aan het hart. De overeenkomst ligt, volgens de Chinese geneeskunde, in de 'Qì', de levensenergie. In zijn tuinderij teelt Klaus naast sierplanten met Bioland-certificaat ook gojibessen en chilipepers.


Chilipepers bij Gärtnerei Umbach

De gojibessen zijn tot nu toe nog een zorgenkind: "Lokaliteit en biokwaliteit zijn populair, de prijzen zijn voor de handel echter te hoog." Het ras speelt eveneens een belangrijke rol: "We hebben veel verschillende rassen geprobeerd en kunnen nu zeggen dat de Turgidus de zoetste, vroegste en meest resistente is. Andere rassen, met meer bittere stoffen, die tegen gunstige omstandigheden in het buitenland geteeld worden, veroorzaken zo enkele problemen in de handel en schrikken potentiële nieuwe klanten af." Om dit tegen te gaan, wil Klaus zich eerst meer op voorlichting focussen. 


Boven: gojiplantjes. Onder: volgroeide plantage.

Het juiste product tegen een passende prijs op de markt brengen blijkt daarbij een probleem. Gojibessen worden vaak nog met andere bessen vergeleken, wat zich maar moeilijk uit de hoofden van de inkopers en consumenten laat brengen. "Men zou immers ook niet appelen en peren met elkaar vergelijken. Bij de gojibessen, die botanisch nauw verwant zijn aan tomaten en paprika's, en blauwe bessen wordt geen onderscheid gemaakt."


Gojibessen klaar voor de oogst

Om de exotische Chinese bessen uit Heilbronn grotere bekendheid te geven werkt Klaus samen met Stefan Ueltzhöfer, de bedrijfsleider van zes Edeka-filialen in de regio. Op zijn prijsgekroonde groenten- en fruitafdeling wil hij geloofwaardige lokaliteit met een gezicht aanbieden.Klaus Umbach met Lisa Ueltzhöfer, die verantwoordelijk is voor de groenten- en fruitafdeling in de supermarkten.

Naast het seizoensaanbod van verse gojibessen in het assortiment zijn er het hele jaar door gedroogde Demeter-producten in de filialen verkrijgbaar en is er een kleine gojiplantage - direct op de parkeerplaats van een filiaal in het centrum van Heilbronn. "De klanten moeten immers geen kat in de zak kopen en kunnen zichzelf hier op de parkeerplaats direct aan de struiken bedienen om een indruk te krijgen", aldus Klaus over het project.


Parkeerplaatsplantage bij een Edeka-filiaal

Op de markt voor verse gojibessen bestaat er nog veel groeiruimte, weet Klaus. De Duitse gojibessen kunnen wegens een gebrek aan goed betalende grootafnemers slechts deels lokaal en direct verkocht worden, vertelt Klaus: "De qua prijs aantrekkelijke producten uit het buitenland worden beter ontvangen door de klant. De handelaren zouden echter de voorkeur geven aan Duitse bio-producten. We zouden echter een kiloprijs van meer dan 8 euro moeten bereiken zodat de bewerkelijke oogst rendabel is. Voor het geld dat we momenteel zouden kunnen krijgen is de investering simpelweg niet meer rendabel."

Vijftig procent meer gojibessen zouden momenteel leverbaar zijn. De exoot staat in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland op meer dan tien hectare klaar om geoogst te worden. Maar vanwege een gebrek aan afnemers kunnen de bessen niet verkocht worden.


Verpakking voor verse en gedroogde gojibessen

Is dat al het einde van de gojibessen in Duitsland? Niet voor Klaus. "Ik ben volledig van dit product en mijn ras Turgidus overtuigd. Het duurt misschien nog een paar jaar, maar ik geloof er stellig in dat de gezondheidsvoordelen van de gojibessen vroeger of later ook hier zullen zorgen voor een grotere populariteit."

Voor meer informatie over de gojibessen en hun werking beveelt Klaus Umbach de volgende video aan:

Voor meer informatie:
Klaus Umbach
Gärtnerei Umbach
Klinge 2 / Staufenberger Weg
74074 Heilbronn
Telefoon: 07131 58960-0
Telefoon: 07131 58960-14
E-mail: info@gaertnerei-umbach.de 
Web: www.gaertnerei-umbach.de/ 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.