Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Turkse pepertelers zijn tevreden over de tweede oogst

In het Turkse Yenisehir, Bursa, zijn telers begonnen met de tweede peper-oogst. Ze verkopen verschillende rassen aan handelaren en exporteurs voor € 0,32-0,40. 

Pepers worden begin mei geplant en eind juli geoogst. De tweede oogst wordt eind juni geplant en begin september geoogst volgens Sadi Aktas van het landbouwdepartement van Yenisehir. 

Aktas legde uit dat de eerste oogst niet bevredigend was door een enorme oogst en lage prijzen. "Rond dezelfde tijd kwamen rassen uit andere dorpen op de markt. Als er veel producten zijn, dan is de prijs laag. Maar in Yenisehir Valley maken het klimaat en de bodem een tweede oogst mogelijk. Pepers zijn vanaf september op de markt verkrijgbaar. Omdat er minder producten zijn, verdienen de telers meer."

Teeltplanning is essentieel
Telers verdienen niet zoveel als met de eerste oogst, maar ze zijn tevreden over de tweede oogst. "Momenteel variëren de prijzen voor Emre, Kilsivri en Dolma paprika's van € 0,31-0,39. Dat is prima. We hopen dat de prijzen zo blijven tot eind oktober wanneer de oogst klaar is."

Aktas benadrukte dat telers de neiging hebben om meer producten te telen zodra ze zien dat de prijzen hoog zijn en hij vindt teeltplanning essentieel. 

"Tijdens de eerste dagen van de oogst beginnen ook omliggende streken te oogsten. Hierdoor zijn de prijzen laag. Omdat de telers in Yenisehir Valley een tweede oogst hebben, stijgen de prijzen. Daarom is productplanning belangrijk en moet het areaal beperkt worden. Telers zouden alleen de hoeveelheid pepers die nodig is voor de binnenlandse markt en export moeten telen."

Bron: CNN Turk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven