Nieuwe tijdelijke locatie, nieuwe tomatenrassen

Tholen - De open dag tomaat van veredelingsbedrijf Syngenta werd dit jaar niet in de vertrouwde demokas gehouden. Er was gekozen voor de gloednieuwe locatie van Ter Laak in Wateringen. Kris Goen en haar collega’s leidden de bezoekers langs de presentaties van de diverse tomatenrassen.

Depona is een recent geïntroduceerde cocktailtomaat. "De hoge brixwaarde gooit hoge ogen in de markt", vertelt Kris. "Op dit moment staan er verschillende proeven onder belichting. De vlakke tros en het makkelijk te bewerken gewas maken dit ras arbeidsvriendelijk."


Kris laat de vlakke tros van Depona zien

Binnen het troscocktailsegment is ook een gloednieuw ras, net uit R&D, dat opvalt : 3TGR0829. Kris: "Dit ras produceert meer kilo’s dan de huidige standaard.”

TCC14145 is een trostomaat uit het middensegment. Er staan nu proeven in de proefstations in België. De brixwaarde van dit ras ligt tussen 4,2 en 4,5. "Het is bovendien een zeer productief ras met een bijzondere mooie uitstraling door zijn rode kleur."

In dit zelfde segment valt ook het nummer 8C16323. Deze is gloednieuw. Volgend jaar zullen daarvan de eerste proeven staan.

En Syngenta zou Syngenta niet zijn, als er niet breed wordt uitgepakt met hun snoeptomaten. Bijzondere aandacht wordt gevraagd voor Duelle. Deze is nieuw. Kris: "Met zijn hoge productie (>10-15% Sweetelle) is deze bovendien nog arbeidsvriendelijker.”

Peter Colbers in een kort onderonsje met zijn collega

Dit jaar is er uitgeweken naar Ter Laak. Op dit moment wordt er een nieuwe demokas gebouwd voor Syngenta. Wellicht zal dit event volgend jaar daar plaatsvinden.

Naast aandacht voor de rassen tomaat en paprika, werd er op een aparte stand ook aandacht besteed aan zaadgezondheid. Twee 'Seed Quality Specialtists' uit Enkhuizen presenteerden met de nodige materialen en documentatie welke procedures Syngenta volgt om ervoor te zorgen dat de gezondheid van zaden is gegarandeerd. Er werd toelichting gegeven welke tests tomaten- en paprikazaden ondergaan voor ze voor proeven bij telers of op commerciële schaal gebruikt worden. Er werd druk over gepraat onder de aanwezige plantenkwekers en telers.

Voor meer informatie:
Syngenta
www.syngenta.nl

Kris Goen
kris.goen@syngenta.com
+32 4 98 85 80 63


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven