leden produceren geezamenlijk duurzaam voedsel in kleinschalig gemengd bedrijf

Koning bezoekt coöperatie Herenboeren Wilhelminapark

Zijne Majesteit de Koning bracht woensdagmiddag 11 september een werkbezoek aan de coöperatie Herenboeren Wilhelminapark in Boxtel. Op een Herenboerderij produceren de leden samen duurzaam voedsel in een kleinschalig gemengd boerenbedrijf.


De leden van de coöperatie hebben eenmalig geïnvesteerd in de oprichting van het teeltbedrijf en delen vervolgens de kosten.


Herenboeren Wilhelminapark teelt onder meer tientallen soorten groenten en fruit en houdt kippen, varkens en runderen. Een boer is aangesteld voor de dagelijkse werkzaamheden. De leden van de coöperatie hebben eenmalig geïnvesteerd in de oprichting van het boerenbedrijf en delen vervolgens de kosten: circa 11 euro per afnemende mond per week. Zij ontvangen dan wekelijks ongeveer 60 procent van hun voeding: groenten, fruit, aardappelen, eieren en desgewenst vlees(waren).


Een aantal initiatiefnemers van de Herenboerderij in Boxtel hebben de stichting Herenboeren Nederland opgericht om het initiatief te verspreiden. Er zijn inmiddels in Nederland op ongeveer 20 locaties initiatieven gestart.


De Koning spreekt tijdens zijn werkbezoek met betrokkenen en bestuursleden van een aantal Herenboerderijen over het managen van het bedrijf, de wisselwerking tussen de leden en de boer en de sociale cohesie. Tijdens een rondgang op de boerderij bekijkt de Koning de teelt en de plaats waar de Herenboeren tweemaal per week hun producten afhalen.

Bron: Koninklijk Huis

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven