TuinbouwAlert informeert over Q-status

TuinbouwAlert blijft veredelaars, plantenkwekers, tomaten- en paprikatelers en handelaren informeren over de Brusselse besluitvorming rondom de Q-status die vanaf 1 november in Europa gaat gelden voor het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) in paprika en tomaat, de uitwerking in Nederland en de gevolgen ervan voor betrokken ondernemers.

Dat stelt het samenwerkingsverband van GroentenFruit Huis, Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), LTO Nederland, Glastuinbouw Nederland en Plantum in een bericht waarin verder wordt benadrukt dat het in acht nemen van hygiënemaatregelen van groot belang blijft. Verder streeft TuinbouwAlert ernaar om de maatregelen 'werkbaar en zinvol' te laten zijn in de praktijk.

Geen gevaar volksgezondheid
ToBRFV vormt net als andere plantenvirussen geen enkel gevaar voor de volksgezondheid, zo laat TuinbouwAlert weten. Wel kan het virus een negatief effect hebben op de productie(omvang) in de teelt en leiden tot kwaliteitsverlies. Aangetaste tomatenvruchten kunnen gele en bruine vlekken vertonen. Die zijn niet op de markt te brengen, omdat ze niet voldoen aan de kwaliteitsstandaarden.

Bron: TuinbouwAlert


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven