Tholen – Waar het voor telers steeds moeilijker is om aan een bouwvergunning voor uitbreiding van een kas te komen, is het zaak om creatief met ruimte om te gaan. Ook aardbeientelers lopen daar tegenaan, maar anders dan telers van sla, kruiden of bladgewassen is meerlagenteelt nog niet zo ingeburgerd. Toch kan daar wel verandering in komen, meent Patrick Casteleyn van MechaTronix. “Met één extra laag aardbeien is een teler al een heel eind.”
De proefopstelling op de Aardbeien Demodag 2019
Om zo’n uitbreiding in de hoogte mogelijk te maken, is het voor telers wel zaak om hun aardbeien nog genoeg licht te kunnen bieden. Op het Proefcentrum Hoogstraten wordt daar momenteel in een speciale vierlagenopstelling ook mee geëxperimenteerd. Naarmate lager in de opstelling is er meer lichtbehoefte en moet de LED-belichting zo gestuurd worden dat het gewas genoeg licht krijgt.
Maar volgens Patrick hoeft het niet direct zo ‘extreem’. “Voor de proef in Hoogstraten was aanpassing van de kas nodig en dat hoeft bij het aanbrengen van één extra laag boven de bestaande goten niet. Bovendien zijn er geen grote investeringen nodig in de manier van plukken. Op die manier liggen er ook kansen voor aardbeientelers met een lagere kas en een minder diepe buidel.”
Tijdens de Aardbeien Demodag 2019 had MechaTronix om telers een idee van zo’n meerlagenteelt te geven een proefopstelling meegenomen. “Door genoeg afstand tussen de goten de houden, blijft het goed mogelijk om het klimaat te controleren”, legt Patrick uit. “En met de juiste dimbare belichting en sensoren om de lichtbehoefte boven het gewas continu te monitoren krijgen beide lagen genoeg licht. Het zou bijvoorbeeld zelfs een optie kunnen zijn om op de bovenste laag een reguliere voorjaars- en herfsteelt te doen en op de onderste laag een belichte, winterteelt.”
Voor meer informatie:
MechaTronix
www.horti-growlight.com
Patrick Casteleyn (Head of Global Sales)
[email protected]