Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tweede editie Urban Greenhouse Challenge vindt plaats in China

Na een succesvolle eerste editie is de Urban Greenhouse Challenge weer terug. Dit maal bouwen teams van studenten een stadskas in Dongguan, China.

Gelukkig hoeven ze dit niet alleen te doen. Belangrijke partners als Rabobank en Country Garden Agriculture staan klaar om te helpen en ook vijf belangrijke universiteiten nemen deel aan het project: China Agricultural University, de University of São Paulo, Cornell, UC Davis, en natuurlijk Wageningen University & Research.

Marta Eggers, Project Officer WUR Student Challenges, vertelt meer over deze challenge.

"Urban farming bestaat al lange tijd. Op dit moment is er een soort van revival van urban farming gaande en veel mensen zijn hier erg enthousiast over. Maar we hebben het idee dat er geen goed model bestaat dat uitleg geeft over de uitvoering van urban farming. Veel mensen zoeken hiernaar, maar er is nog geen duidelijke oplossing beschikbaar."

De challenge is bedoeld om oplossingen te bedenken die voor vooruitgang zorgen en innovaties bevorderen. "We willen mensen enthousiast maken over urban farming. We hopen dat we deze teeltmethode naar een hoger niveau kunnen tillen", zegt Martha, verwijzend naar de slogan van de challenge: "Will you bring urban farming to the next level?"


Foto: Spark Architects

Dongguan: Economisch centrum voor China en de wereld
Hoewel de eerste Urban Greenhouse Challenge in Nederland plaatsvond, vindt deze editie behoorlijk wat zuidelijker plaats. De keuze voor China is logisch, gezien de relatie die de Wageningen University met het land heeft. "We werken nauw samen met China", zegt Marta, "en we hebben ook een kantoor in China, dus met deze challenge bouwen we verder op deze samenwerking."

De locatie zelf is "één van de meest fascinerende gebieden ter wereld", zegt ze: het agropark van Dongguan ligt in de Pearl River Delta Economic Zone. "Het is een soort speciale zone in China, een plek waar veel experimenten plaatsvinden. Het is allemaal heel hightech en innovatief. Wanneer je er betaalt, hoef je bijvoorbeeld niet je creditcard te gebruiken, maar wordt je gezicht gescand. Het is een economische centrum voor China, maar ook voor de wereld: een zeer fascinerende plek."

Onderdeel van die 'fascinerende plek' wordt het agropark in Dongguan. "Het wordt een heel groot project," zegt Marta, "met een missie om een soort van schoon eiland in dit zeer verstedelijkte gebied te maken en ons project zal daar onderdeel van zijn."


Een weergave van het agropark dat in Dongguan gebouwd wordt met het gebied van de challenge vooraan

Katalysator voor verandering
De tweede Urban Greenhouse Challenge draait niet alleen om dit project, maar wil ook een 'katalysator voor verandering' zijn, legt Marta uit. "We willen graag meer experimenten uitvoeren, zodat er ruimte is voor innovatie." De challenge van vorig jaar is het bewijs dat dit is hoe het werkt: veel deelnemers zijn verder gegaan met urban farming.

Een andere manier waarop de challenge een bron van inspiratie wil zijn is door disciplines die niet vaak samenwerken, samen te brengen, zoals architectuur en landbouw. "Dit zijn groepen die elkaar ook niet echt kennen. Door ze samen te brengen, worden nieuwe ideeën geïnspireerd."


Het winnende ontwerp van de eerste Urban Greenhouse Challenge

Veel geleerd
De ervaringen van de eerste editie van de challenge heeft het team van UGC voorbereid op de tweede editie. "De eerste Urban Greenhouse Challenge was een groot experiment. In januari 2017 kwam Wageningen met het idee om een dergelijke challenge te organiseren en in juni werd besloten dat de challenge ook echt door zou gaan. We hadden dus niet veel tijd om ons voor te bereiden", lacht Marta. "Toen het begon, waren we nog bezig met het uitwerken van de details. Het was een behoorlijk intensieve ervaring, maar we hebben ook veel geleerd."

Al deze ervaringen hebben ze gebruikt bij de tweede challenge. "We hebben het format flink aangepast." Het idee is nog hetzelfde: teams van studenten ontwerpen een kas in een stedelijke omgeving met behulp van de lokale bevolking, maar we hebben kleine dingetjes veranderd. "Zo hebben we dit keer mijlpalen toegevoegd en hebben we alle teams duidelijke instructies gegeven. We hebben ook een online platform ontwikkeld. Dit is een website met veel functies waarmee de teams met anderen kunnen communiceren."


Team GreenWURks, de winnaar van de eerste UGC

Studenten met bedrijven in contact brengen
Met het online platform kunnen de studenten in contact komen met experts die hen advies kunnen geven. "We hopen dat hier interessante innovaties uit voort zullen komen", deelt Marta. "Al onze partners hebben toegang tot het online platform. Het platform is dan ook een ontmoetingsplek waar gechat kan worden en die gesprekken kunnen gevolgd worden door Skype- of persoonlijke gesprekken."

Het contact met bedrijven is niet alleen gunstig voor de studenten, er zijn ook voordelen voor de bedrijven. "We denken dat dit een geweldige HR-mogelijkheid is voor hen. De mensen die meedoen aan de challenge zijn zeer ijverige studenten. Ze zouden ideale werknemers zijn, omdat ze zeer enthousiast, ambitieus en innovatief zijn."

Als uw bedrijf in contact wil komen met deze getalenteerde studenten, neem dan contact op met het Urban Greenhouse Challenge team. Zij zijn namelijk nog op zoek naar samenwerkingspartners.

Bekijk hier nog eens het (foto)verslag van de slotbijeenkomst van de eerste editie terug. 

Voor meer informatie:
WUR Urban Greenhouse Challenge
studentchallenges@wur.nl
urbangreenhousechallenge.nl

Publicatiedatum: