Fotoreportage Aardbeien Demodag 2019

Erik van Haandel teelt ‘Lekkerste Aardbei 2019’

Tholen – Wie gaat er vandoor met een fles aardbeienlikeur? Op die vraag kwam afgelopen vrijdag aan het eind van de Aardbeien Demodag 2019 een antwoord. Aardbeienteler Erik van Haandel ging er met de prijs, die verbonden is aan de verkiezing ‘Lekkerste Aardbei 2019’, vandoor na een extra lange middag met een vol programma. Met Erik deelde ook FruitMasters, dat het ras Favori had ingezonden, in de feestvreugde.

Bekijk hier de fotoreportage.


De prijs ging met drie stemmen verschil op een totaal van 99 stemmen naar het ras Favori dat was ingezonden door FruitMasters. Teler Erik van Haandel was de gelukkige teler die er met een fles aardbeienlikeur vandoor ging. Het was zijn tweede winst, maar de fles uit 2014 zal inmiddels ongetwijfeld al op zijn, dus was het tijd voor een nieuwe, nietwaar?

Afhankelijk van het doel waarmee bezoekers naar Egchel waren afgereisd, was het een geslaagde middag met mooi weer. Voor de proeven op het terrein bij gastheer- en vrouw Peter Lemmen en Liesbeth Beijes was veel animo. Bezoekers konden zich door onder meer Bart Jongenelen van Delphy laten overspoelen met informatie over de nieuwste proefresultaten voor proeven met plantversterkers, meststoffen en substraten.


Bart Jongenelen van Delphy was naar verluidt haast kind aan huis in de aanloop naar de Demodag. Alle proeven moesten er natuurlijk goed op staan. Dat stonden ze en dus had Bart een drukke middag met veel geïnteresseerden tijdens de rondgangen.

Enerzijds zijn die onderzoeken erop gericht om de aardbeienrassen gezond en weerbaar te houden tegen ziekten en plagen, terwijl tegelijkertijd gekeken wordt hoe er nog meer uit een ras gehaald kan worden. Maar, zo liet Bart vallen, een hogere productie is niet altijd zaligmakend. “Als de plukprestatie eronder gaat lijden, kost het alleen maar meer arbeid en juist die is duur en schaars.”


Het team van MechaTronix op de foto met gastheer en -vrouw Peter en Liesbeth van Lemmen Aardbeien.

Naast een bezoek aan de rondgangen was er in de tent, op het veld en op het innovatieplein met daarop diverse toeleveranciers met een glastuinbouwfocus ruimte voor een praatje en hier en daar ook een (teelt)technische innovatie. Voor wie naar Egchel was gekomen om heel veel nieuwe dingen te zien, misschien een kleine teleurstelling. Maar hé, het kan niet altijd feest zijn, toch? Innovatie kost tijd en met alleen al de Aardbeiendag dit voorjaar in Den Bosch en de extra aandacht op algemene tuinbouwbeurzen voor de teelt van zachtfruit kunnen toeleveranciers niet elke keer weer met heel veel nieuws komen.


Janny Trouw had de eer om de winnaar van de verkiezing voor ‘Lekkerste Aardbei 2019’ bekend te maken namens organisator ZLTO.

Zes uur nadat om 12.00 het startschot was gelost, was het tijd om af te ronden en het weekend in te gaan. Janny Trouw sprak namens de organisatoren ZLTO en Delphy nog een laatste keer de bezoekers en standhouders toe. Volgend jaar is het de bedoeling om na twee jaar op bezoek bij Lemmen Aardbeien in Egchel weer een nieuwe locatie aan te doen, waarbij gekeken wordt naar een locatie meer westelijk gelegen. Daar zal in september 2020 ongetwijfeld weer een bonte mix van binnen- en buitentelers en toeleveranciers op af komen na hopelijk een (nog) beter seizoen dan dit jaar.


‘Shotjes’ handzeep in de stand bij Haifa zorgden voor de nodige hilariteit bij Cor-Jan van der Elzen (Carbon Gold), Pieter van Dongen en Willem-Jan Kort (Haifa) en Jan-Pieter Schellekens (Schellekens Totaalprojecten). Naast het uitdelen van ‘shotjes’ waren Pieter en Willem-Jan vooral ook naar Egchel gekomen om GrowClean te promoten, een meststof die het watersysteem schoonhoudt en tegelijkertijd zorgt dat planten efficiënt met voedingselementen om gaan.

Bekijk hier de fotoreportage.

Nog eens het Aardbeien Demodag magazine terugkijken? Dat kan hier.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven