Al jaren geen groenten of fruit gegeten

Britse tiener wordt blind als gevolg van eenzijdige voeding

Een Britse tiener is blind geworden nadat hij al jaren geen groenten en fruit meer at, zo bericht het medische blad Annals of Internal Medicine.

Onderzoekers van het oogziekenhuis in Bristol zeggen dat de jongen op zijn veertiende voor het eerst naar de dokter ging met vermoeidheidsklachten. Ondanks dat hij een 'lastige' eter was, had hij een normale BMI. 

Hij kreeg vitamine B12-injecties toegediend en voedingsadvies maar toen hij een jaar later op controle ging, was zijn gehoor achteruit gegaan en zijn gezichtsvermogen verslechterd. Er werd echter geen oorzaak voor gevonden. Op zijn zeventiende was zijn zicht zover achteruit gegaan dat hij nagenoeg blind was. 

Toen artsen zich over het voedingspatroon van de tiener bogen, ontdekten zij een tekort aan vitamine B12 en vitamine D. Ook was zijn botdichtheid verminderd, waren zijn koper- en seleniumwaarden laag en zijn zinkgehalte te hoog. 

De tiener gaf toe sinds de lagere school voedsel met bepaalde texturen te mijden en uitsluitend frites, pringles, witbrood, ham en worstjes te eten. Toen de diagnose eindelijk was gesteld, was zijn gezichtsvermogen echter al onherstelbaar beschadigd. 

Het hogere risico op hart- en vaataandoeningen, overgewicht en kanker in relatie tot slechte voeding is welbekend maar een eenzijdig voedingspatroon kan ook permanente schade aan het zenuwstelsel toebrengen en dan met name aan het gezichtsvermogen. In ontwikkelde landen komt dit echter zeer zelden voor. Wanneer men op tijd ingrijpt, is de schade nog te herstellen.

Bron: itv.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven