In afwachting van verder desinfectieonderzoek 'beste manier'

Stoomsterilisatie-unit ontwikkeld om ToBRFV te bestrijden

Britse telers en toeleveranciers hebben de handen ineen geslagen om hun teelt te beschermen en de risico's van het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) in te dammen. Nadat in juli de eerste besmetting in het Verenigd Koninkrijk bekend werd, is nu een stoomsterilisatie-unit ontwikkeld. 

CambridgeHOK, een Brits bedrijf dat gevestigd is in East Yorkshire, heeft een stoomsterilisatie-unit ontworpen en gebouwd die de tomatentelers helpt om het risico van ToBRFV te minimaliseren en de toekomstige gewassen te beschermen.

CambridgeHOK's stoomcontainer die helpt om de verspreiding van ToBRFV tegen te gaan.

Ross Hibbs, commercieel directeur van Cambridge HOK, heeft een belangrijke rol gespeeld in het project: "ToBRFV is een groot probleem voor de tomatentelers. Het heeft het potentieel om gewassen zeer snel te verwoesten en het kan maandenlang in bladafval, zaden en grond blijven zitten, wat betekent dat het ongelooflijk moeilijk is om er vanaf te komen."

"Het is ook eenvoudig overdraagbaar tussen kassen en andere locaties en het is dus niet verwonderlijk dat telers graag nieuwe oplossingen willen ontwikkelen om het virus effectief te bestrijden."

"Omdat we veel werken in de glastuinbouw en vertical farming hebben we veel ervaring met groenten- en fruittelers en zijn we benaderd om mee te denken over een oplossing."

"Door nauw samen te werken met het bedrijf om inzicht te krijgen in het virus en de effecten ervan, hebben we een sterilisatie-unit opgericht die hen helpt om ToBRFV te bestrijden en hun gewassen te beschermen."

Hibbs zei dat een van de grootste uitdagingen voor hen is dat ToBRFV in staat is om buiten de waardplant te overleven, wat betekent dat het zich snel verspreidt via contact met plantenbakken en kratten en andere apparatuur.

Een andere kwestie voor het bedrijf was dat het virus een taaie celwand heeft, waardoor het ongevoelig is voor de standaard chemische behandelingen.

"Deze combinatie betekent dat ToBRFV zeer virulent en zeer moeilijk te doden is," zei de heer Hibbs.

CambridgeHOK bouwde de unit in een scheepscontainer en voltooide het hele project, van opdracht tot installatie, binnen drie weken.

Nu worden alle verpakkingen, kratten en ander materiaal dat in de kassen van de bij APS aangesloten tomatentelers wordt gebruikt vijf minuten voor elk gebruik gesteriliseerd bij 95°C, om ervoor te zorgen dat het virus zich niet kan uitspreiden.

Volgens het bedrijf is een behandeling op hoge temperatuur de beste manier is om ervoor te zorgen dat het risico op virusbesmetting wordt geëlimineerd.

Phil Pearson, directeur 'group development' bij APS Group, heeft voor de CambridgeHOK een stoomsterilisatie-unit ontworpen en gebouwd.

Pearson: "APS Produce heeft geïnvesteerd in een aantal stoomsterilisatiesystemen in hun Britse teeltbedrijven om ervoor te zorgen dat alle verpakkingen die hun tomatenkassen binnenkomen virusvrij zijn.

Elk van de stoomsterilisatie-units, geleverd door CambridgeHOK, stelt ons in staat om 26 pallets met herbruikbare trays per sessie te steriliseren in minder dan een uur, inclusief laden en lossen."

Het steriliseren van de trays en alle andere producten die op deze manier in de kas worden gebruikt, is een veilige manier om te voorkomen dat er een eventuele ToBRFV-overdracht tussen pakhuizen en het gewas plaatsvindt."

Het systeem kan de temperatuur van elke tray verhogen tot boven de 95˚C en garandeert dat de hele partij gesteriliseerd wordt.

Er wordt onderzoek gedaan naar effectieve sterilisatiesystemen, middelen en processen om het risico van ToBRFV te beperken, geïnitieerd door de British Tomato Growers Association."

Totdat de resultaten van dit werk zijn gepubliceerd, is het gebruik van hoge temperatuurbehandeling door middel van stoom de beste manier om ervoor te zorgen dat het risico van virusinfectie uit teruggebracht fust wordt geëlimineerd."

Voor meer informatie:
CambridgeHOK

Wallingfen Park
236 Main Road
Newport, Brough
East Yorkshire
HU15 2RH
Tel: +44(0)1430 449440
info@cambridgeglasshouse.co.uk
www.cambridgehok.co.uk 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.