Carnegie Mellon University

Aardbeien brengen ontwikkeling insulinepil stap dichterbij

Meer dan 30 miljoen Amerikanen lijden aan diabetes en moeten meerdere keren per dag insuline spuiten. Onderzoekers werken al geruime tijd aan een medicijn dat oraal toegediend kan worden en het team van Carnegie Mellon University heeft aangetoond dat dit inderdaad mogelijk is. Onderzoekster professor Kathryn Whitehead zegt dat het geheim hiervoor in aardbeien schuilt. 

"Het probleem met insuline is dat de maag eiwitten snel verteert. Wil insuline effectief zijn, dan moet dit eiwit dus ongeschonden de dunne darm bereiken. Onderzoekers hebben daarom manieren bedacht om de insulinemoleculen in te sluiten in een capsule zodat ze de maag veilig kunnen passeren. Het grootste probleem is echter wat er met de capsule gebeurt zodra deze zijn bestemming heeft bereikt. Als de insuline volledig onverteerd de darmen bereikt dan is het te groot om door de darmwand geabsorbeerd te worden in het bloed. Hoewel er al stoffen bestaan om de poriën van de dunne darm te verwijden, veroorzaken de meeste hiervan blijvende schade aan de ingewanden.

"We hebben 110 verschillende soorten groenten en fruit onderzocht op hun vermogen om de darmcellen wijd genoeg te maken om de insuline door te laten," legt Whitehead uit. 

Dit was het moment waarop aardbeien in beeld kwamen. De stof die aardbeien hun rode kleur geeft, pelargonidine, is niet schadelijk en kan de poriën van de dunne darm verwijden, waarna deze hun oorspronkelijke vorm weer aannemen. Combineer deze stof met een insulinecapsule en diabetespatiënten kunnen hun bloedsuiker reguleren zonder vervelende bijwerkingen. 

Volgens een artikel op cmu.edu, heeft het onderzoeksteam de werkzaamheid van de pil aangetoond in proeven op muizen. Het zal echter nog heel wat tijd in beslag nemen voordat deze insulinepil beschikbaar is voor diabetespatiënten.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven