Off-grid telen in Keniaanse kas

"Iedereen betwijfelde of we konden bereiken wat we hebben bereikt", zegt Jason Ralph-Smith, Managing Director van AutoPot Global. "We telen mooie, gezonde gewassen zonder elektriciteit. We hebben alleen moeder natuur, schaduwdoek en enkele ventilatoren - geen klimaatbeheersing." Ralph-Smith heeft het over een nieuw project met een kant-en-klare kas van AutoPot in Kenia, off-grid, dus zonder elektriciteitsvoorziening. 

Het kasconcept waar Ralph-Smith het over heeft, is gebouwd door Nam Oneko, projectleider van AutoPot Africa. Nam en Ralph-Smith kennen elkaar al lang, dus toen Nam een idee voor een glastuinbouwproject in Afrika voorlegde aan Ralph-Smith, hielp laatstgenoemde met de financiering. "Ik geloofde in het project", aldus Ralph-Smith.

Met behulp van de financiering van Ralph-Smith kon Nam een ​​kas bouwen die off-grid functioneert. "We hebben nu een kwart hectare kas die we als showroom gebruiken voor mensen en overheden", zegt Ralph-Smith . "We hebben veel interesse gehad van overheden en verschillende andere bestuursorganen van over de hele wereld die de kas hebben bezocht op basis van zijn referenties. De kwaliteit en opbrengst die we produceren, kunnen op veel belangstelling rekenen. We hadden nog nooit een off-grid teeltfaciliteit met zo'n kwaliteit en opbrengst."

De kas is al gebruikt om verschillende soorten gewassen te telen met goede resultaten. "Tot nu toe hebben we tomaten, komkommers en zelfs gele paprika gekweekt. Laatstgenoemde is duidelijk de moeilijkste. Met al deze gewassen hebben we mooie resultaten behaald."

In staat zijn om off-grid te telen, is ongelooflijk belangrijk in deze gebieden, omdat niet elk dorp elektriciteit heeft. "We moesten het zo eenvoudig mogelijk houden", zegt Ralph-Smith. “We houden ook rekening met het feit dat de mensen die we hopelijk gaan opleiden niet altijd bekend zullen zijn met meer technologische elementen zoals computers, elektriciteit en klimaatsystemen. Het is duidelijk dat we betere resultaten zouden kunnen hebben als we gebruik zouden maken van allerlei technologieën, maar dat is niet de bedoeling van dit project. Vanuit ons oogpunt is het veel belangrijker dat we ons richten op kwesties met betrekking tot zelfvoorziening, watervraagstukken en gebruiksgemak om het zo eenvoudig mogelijk te maken."

Maar wat kun je eigenlijk in een kas doen als er geen stroom beschikbaar is? "Natuurlijk kunnen we de doeken aan de zijkanten oprollen en naar beneden rollen, en met insectengaas en al dat soort dingen werken, maar het is zo eenvoudig als het maar kan zijn", zegt Ralph-Smith. “We proberen niet de meest efficiënt mogelijke  installatie te ontwikkelen, maar een blauwdruk te maken voor een eenvoudige kas voor in Afrika, zodat dorpen of overheden het concept kunnen gebruiken en het zonder veel training kunnen gebruiken. We zullen uiteindelijk een team van mensen hebben die mensen leren hoe ze het meeste uit hun kas kunnen halen."

Toegang tot water is de belangrijkste kwestie die moest worden aangepakt en volgens Ralph-Smith zijn ze daarin geslaagd. "De enige toegang die we nodig hebben om de kas te laten draaien is boorgatwater", zegt Ralph-Smith. “Voor de kassen die we momenteel als een soort showroom gebruiken, gebruiken we alleen zonne-energie om het water uit het Victoriameer te halen en de rest is gratis. In dat geval stroomt het water gewoon rechtstreeks van het reservoir naar de plantenbakken. Er zit in elke bak een AQUAvalve die het water regelt en het komt uit de reservoirs via de zwaartekracht, dus we hebben geen zoutgehalte van het land. We verliezen geen water, we hebben geen recirculatie omdat het water maar één richting opgaat, waardoor we geen water verspillen.”

Voor meer informatie:
AutoPot
mail@autopot.co.uk
autopot.co.uk

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven