Frits de Bruin en Rick Scholtes (Nature's Pride):

"Kiwibessenseizoen ziet er goed uit maar de teelt blijft onvoorspelbaar"

Tholen – Deze week loopt de pluk van de kiwibessen alweer af bij de telers van Nature’s Pride. Frits de Bruin en Rick Scholtes zijn tevreden met de kwaliteit, maar weten maar al te goed hoe onvoorspelbaar de kiwibes is. "Wat het ene jaar werkt, kan zomaar het volgende seizoen niet meer werken en andersom. Het gevolg hiervan is dat alleen de sterkste spelers in de markt blijven. Alleen als je gelooft in een product en erachter staat, gaat het lukken. Je moet erin blijven geloven en een teler hebben die er ook in gelooft. Anders lukt het je niet om vol te houden", vertelt Frits. 


Frits de Bruin en Rick Scholtes

Nature's Pride werkt samen met twee Nederlandse telers: Meeuwisse in Bleijswijk en KG Fruit in Kapelle. Meeuwisse teelt onder glas op 1 hectare. Dat kan met maar een variëteit: de Issai.  KG Fruit teelt vollegronds met de variëteit Ananasnaya. “De kwaliteit is goed, ik denk zelfs dat het het beste jaar ooit is", zegt Frits. "KG Fruit is na de dramatische gebeurtenis van de brand in 2017 niet bij de pakken neer gaan zitten, maar ze hebben het aangegrepen om zich verder te ontwikkelen. Daar mogen ze trots op zijn, ik bewonder het in elk geval enorm."

"De oogst van KG Fruit ziet er goed uit. De sortering wordt nog even afwachten. We verwachten een volume van zo'n 30 ton, maar daarvan wordt nog zo'n 15% uitgesorteerd", aldus Frits. Het Hollandse kiwibessenseizoen duurt zo'n twee maanden. Met name onze retailklanten zouden het seizoen graag willen doortrekken, maar ondanks teeltinitiatieven wereldwijd lukt het nog lang niet om ze jaarrond aan te bieden. We zijn wel aan het onderzoeken hoe we het seizoen kunnen verlengen met bijvoorbeeld CA-bewaring, maar dat is nog toekomstmuziek."

Nature's Pride probeert zoveel mogelijk met vaste prijzen te werken. "Helaas zien we met name bij de Zuid-Europese telers dat ze nogal eens veel te vroeg met de kiwibessen op de markt komen, terwijl ze nog lang niet de juiste brix en kwaliteit hebben. Dat is funest voor de afzet. Je krijgt dan een hoop product tegelijk op de markt en dan ontstaat er prijsdruk wat bij zo'n niche-product helemaal niet nodig is", constateert Frits.

Door klimaatveranderingen kunnen steeds meer exotische producten dichter bij huis geproduceerd worden. “Exoten die normaal uit Azië komen, proberen ze nu in Zuid-Europa te telen. Italië en Portugal zijn landen waar ze de kiwibesteelt aan het ontwikkelen zijn, maar het vereist ontzettend veel arbeid in teeltontwikkeling. Bij de teelt van kiwibessen duurt het vijf jaar voor je in de juiste flow zit. Dat is een grote fout die veel telers maken: ze vergissen zich in de tijd en aandacht die het kost om kiwibessen te telen", aldus Frits. Uitbreiding bij Hollandse en Belgische telers zoekt Nature's Pride vooralsnog niet. “KG Fruit heeft volop ruimte om te groeien, dus we hebben mogelijkheden zat."

De kiwibessen van Nature's Pride vinden hun aftrek bij retailers en groothandelaren in heel Europa. "Duitsland en Scandinavië zijn de grootste afnemers, maar ook de Nederlandse supermarkten weten er steeds beter weg mee. Wel is het een product dat nog de nodige uitleg vereist. Daar komt marketing bij kijken. Via promo sheets op sociale media en op de verpakking proberen we niet alleen de klant, maar ook de consument meer te leren over deze bes.”

Voor meer informatie:
Frits de Bruin / Rick Scholtes
Nature's Pride
Honderdland 611
2676 LV Maasdijk
T: +31174-526586
Rick.Scholtes@naturespride.nl
Frits.deBruin@naturespride.nl 
www.naturespride.eu 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven