"Het was helemaal niet onze bedoeling in de tomatenbusiness te eindigen"

Nederlandse Thailandpioniers in De Telegraaf

Losse tomaten, vleestomaten, trostomaten, ovale, gekleurde en cherrytomaten: je zag ze nog vrijwel nergens in de Thaise winkels. Totdat de Nederlanders Thomas Ruiter en Menno Keppel tomaten begonnen te telen, toen bleek dat de verkoop van tuinbouwtechnologie in Thailand, de reden voor hun komst, maar moeizaam ging. In De Telegraaf doen de Nederlandse Thailandpioniers vandaag hun verhaal.

Het begon met een demokas en al snel bleken de Nederlanders grotere en betere oogsten af te leveren dan de lokale telers. Thomas en Menno introduceerden zaad van een voor Thailand nieuwe soort tomaat en niet lang daarna werd het dorp waar ze teelden volgebouwd met kleine kassen. De tomaten raakten de telers echter aan de straatstenen niet kwijt. De reden: ze zagen er anders uit dan de bleekroze, ovale tomaatjes die de Thai kenden. 

Supermarkten toonden wel interesse en met een marketingbedrijf (lees er meer over in dit eerder verschenen artikel) werd de stap gezet. Inmiddels teelt Dutch Agro Technology and Trade, want zo heet het bedrijf waarmee ze vijftien jaar terug naar Thailand trokken, 70% op contract om leveringszekerheid te bieden.

En sinds vijf jaar is toch weer de stap naar de verkoop van tuinbouwtechnologie gezet. "Mede door de enorme ontwikkeling van de Thaise voedselindustrie loopt dat nu een stuk beter." 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven