Nieuw manier om planten te vaccineren tegen komkommer-mozaïekvirus

Weinig dingen jagen een pompoenteler meer de stuipen op het lijf dan de letters CMR oftewel het komkommer-mozaïekvirus, een ziekteverwekker die hele velden met pompoenen, komkommers en meloenen vernietigt. Nu hebben onderzoekers een manier gevonden om snel vaccins te ontwikkelen die uiteindelijk gewassen zouden kunnen beschermen tegen virale pathogenen.

"Dit is echt een knappe uitvinding", zegt Anna Whitfield, een plantenpatholoog aan de North Carolina State University in Raleigh die zelf niet bij het onderzoek betrokken was. Virussen vormen een voortdurende bedreiging voor de wereldwijde voedselveiligheid, zegt Whitfield en de nieuwe techniek kan telers helpen de continu veranderende ziekteverwekkers bij te houden.

Wanneer een virus een plantencel infecteert, geeft het vaak RNA af - in de vorm van messenger-RNA of dubbelstreng RNA - dat door de cel reist en het virus helpt vermenigvuldigen. Verdedigingseiwitten in de plantencel herkennen deze virale RNA's en enzymen die als kleine schaartjes werken en snijden ze uit elkaar. Sommige van de resulterende stukjes RNA, die kleine interfererende RNA's (siRNA's) worden genoemd, werken samen met een groep eiwitten die het Argonaute complex worden genoemd. De siRNA's dienen als identifiers die het Argonaute-complex naar RNA op het virusgenoom leiden, dat het Argonaute-complex en andere eiwitten vervolgens vernietigen.

De tactiek is dodelijk, maar niet altijd efficiënt. Van de vele duizenden verschillende siRNA's die de plant produceert, hebben er maar weinig de juiste chemische eigenschappen om het virale RNA te bestrijden. Biochemicus Sven-Erik Behrens aan de Martin Luther Universiteit Halle-Wittenberg in Duitsland en zijn collega's wilden het proces stroomlijnen.

Klik hier voor het volledige artikel.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven