Op 14 augustus werd het project 'Op weg naar een fossielvrije tomatenteelt' afgetrapt. De Begeleidingscommissie (BCO) kwam bijeen bij het op 7 augustus geplante gewas van het ras Merlice geënt op Maxifort.
Er is gestart met een plantdichtheid van 2.5 stengels/m2 en er is direct een dief aangehouden om naar een afstand van 3.0 stengels/m2 te gaan. Een week na planten was de eerste bevinding dat het gewas mooi slank stond, schrijft Lisanne Schuddebeurs van Delphy op Kas als Energiebron.
Het project bouwt voort op de resultaten en kennis van het project ‘Totaalconcept duurzame belichte tomatenteelt’. Daarin werd, door het inzetten van actieve ontvochtiging, gestreefd naar een minimale input van fossiele brandstof. Aan het einde van de teelt stond de teller voor het gasverbruik op 9.6 m³/m².
De totale warmtevraag van de kas was 30.6 m3/m2 zodat gemakkelijk kan worden uitgerekend dat de warmtepomp, 21 m3 aan aardgas equivalenten heeft geleverd. Daarmee was de bijdrage van de warmtepomp in het afgelopen jaar 69%. Hiervoor had de pomp 46 kWh elektriciteit per m2 nodig.
Voor het totaalplaatje voor de verwarming betekent dit dat de warmtevraag in de afgelopen teelt voor 31% door de ketel is ingevuld, 15% door elektriciteit en voor de resterende 54% vanuit de voelbare en latente warmte die met het ontvochtigingssysteem uit de kas is geoogst.
Lees hier verder over de komende teelt waarbij de doelstelling is om 80-90% van de verwarming te realiseren met de warmtepomp.
Het project wordt gefinancierd door Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma vanuit het ministerie van LNV en Glastuinbouw Nederland. Daarnaast leveren Saint Gobain Cultilene, Van Dijk heating, Ludvig Svensson, Hortilux, Hoogendoorn, 2grow, De Ruiter en Wireless Value een bijdrage. Het project wordt uitgevoerd door Delphy, Groen Agro Control en WUR Glastuinbouw.