prei beschermen tegen vorst:

Dubbel vliesdoek presteert het best

Prei afdekken tijdens een vorstperiode kan ervoor zorgen dat er minder vorstschade optreedt, waardoor de kwaliteit hoger blijft. Maar wat voor afdekking werkt het beste? 
​Bij vorst met luchttemperaturen tot -15°C en bodemtemperaturen tot -12,6°C is afdekken vereist. Na een kleine proef, uitgevoerd door het Belgische onderzoeksbureau Inagro van 30/01/2012 tot 13/02/2012, is de open prei niet meer oogstbaar. Met afdekking is de prei nog te oogsten. 

Verschillende afdekkingen

De soort afdekking heeft invloed op de kwaliteit en temperatuur. Gemiddeld vroor het tot 2°C minder onder dubbele afdekking (zowel dubbel vliesdoek als vliesdoek + flodderfolie) dan onder enkele afdekking (howicover, vliesdoek, flodderfolie). Bij verwijdering van de afdekking bleek er wel verschil in het aantal vorstvlekken per plant en bleek dat vliesdoek de minste planten had met vorstvlekken. Dit is ook de enige afdekking waarbij de temperatuur nog dagelijks even boven de 0°C kwam. De planten onder flodderfolie vertoonden dan weer de meeste vorstvlekken van alle afdekkingen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.