Derde regionale hittegolf dit jaar vrijwel zeker

Vanaf morgen hitteplan voor heel Nederland

Een derde regionale hittegolf dit jaar, in het zuidoosten van het land, lijkt vrijwel onvermijdelijk. Er is ook reële kans op de tweede landelijke hittegolf. Het wordt gelukkig niet zo heet als eind juli.

Het werd gisteren al 25-26 graden in het oosten en zuidoosten van het land. Zie ook het kaartje hiernaast. Aan de kust bleef het kwik bij 21 graden steken. 

In het weekeinde en begin volgende week komt het kwik in het binnenland (zeer ruim) boven de 25 graden uit. Lokaal op zaterdag, maar op grote schaal op zondag en maandag wordt het tropisch warm: 30 graden.

Als de zaterdag al een lokale 30 graden oplevert, op één van de plekken waar gisteren (donderdag) ook al 25 graden werd aangetikt, kan de regionale hittegolf op maandag een feit zijn.

Onzekerheid iets afgenomen
Na maandag blijft de kans op zomerse en tropische temperaturen groot, zeker in het oosten en zuidoosten.

Er bestaat wel onzekerheid over koele zeelucht die ons land in kan stromen. Weerplaza schreef gisteren nog dat die onzekerheid behoorlijk groot was, maar in de nieuwste modelberekeningen is die iets afgenomen.

Toch is het scenario van de koele zeelucht nog niet uit beeld, want we zien die nog steeds binnenstromen op dinsdag, woensdag en donderdag. De onzekerheid zit vooral in hoe ver de koele lucht het land in komt. 

Waar de wind naar westelijke richtingen draait, wordt het 23 tot 26 graden. In de meeste berekeningen blijft de koele lucht uit het oosten en zuidoosten weg, zodat daar vrijwel zeker weer 30 graden wordt gehaald.

Bron: Weerplaza


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.