Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Alle waterstromen rondom teeltwisseling zijn risicovol"

Alle waterstromen rondom de teeltwisseling zijn risicovol, zo luidt de conclusie uit onderzoek naar waterstromen afwijkend van drainwater. Onderzoekers onderzochten de waterstromen tijdens de teeltwisseling. Alle stromen kunnen tijdens het proces van reiniging en ontsmetting gewasbeschermingsmiddelen bevatten. 

In het onderzoeksrapport 'Waterstromen afwijkend van drainwater' worden resultaten getoond van analyses van vrijkomend water tijdens de teeltwisseling van substraatteelten, waterstromen die buiten de zuiveringsplicht en emissienormen stikstof vallen. Het gaat hierbij onder andere om het reinigingswater van de binnenzijde van het kasdek, irrigatieleidingen en teeltgoten/teelttafels.

Water opvangen én middelen kritisch (her)bekijken
De metingen tonen aan dat de waterstromen bij lozing op het oppervlaktewater kunnen zorgen voor overschrijdingen van de normen voor oppervlaktewater. Daarom zijn best practices beschreven voor het voorkomen van emissie van deze waterstromen.

De eerste stap om het water te kunnen hergebruiken is het zodanig aanpassen van het teeltsysteem of de reinigingsstrategie dat het vrijkomende water kan worden opgevangen.

De tweede stap is kritisch kijken naar de gebruikte reinigings- of ontsmettingsproducten, omdat sommige producten schade kunnen geven aan het nieuwe gewas. Indien hergebruik toch niet wenselijk is, is het advies van de onderzoekers om de waterstromen te zuiveren voor lozing met een BZG-goedgekeurde installatie, zodat de emissie van gewasbeschermingsmiddelen voor het grootste deel voorkomen wordt.

Lees hier meer over dit onderzoek dat valt binnen breder onderzoek om in 2027 een nagenoeg emissieloze kas te hebben. 

Publicatiedatum: