PerfoTec gaat voor brede marktintroductie via crowdfinance

Waarom haalt zoveel groente en fruit de winkel nooit? Verliezen van 30 of 40% zijn geen uitzondering in de sector. Of het nu gaat om blauwe bessen, komkommers, sperziebonen of spruiten. Als een product wordt geoogst, begint het verouderingsproces. Met alles wat daarbij hoort. Bekende problemen zijn schimmelvorming, uitdroging, verkleuring, verzuring, smaakafwijkingen en rotting of het bekende kiemen bij aardappels.

Groenten en fruit langer houdbaar door beschermende atmosfeer
Wat kun je daar als producent, importeur of distributeur aan doen? Bas Groeneweg, CEO van PerfoTec B.V. ontdekte dat kleine gaatjes in de verpakking voor een beschermende atmosfeer kunnen zorgen. Die atmosfeer brengt een product in slaap, waardoor het langer houdbaar blijft. Met een speciale ademhalingsmeter (respiratiemeter) kun je precies uitmeten welke atmosfeer een product nodig heeft. Een laser maakt voor elk product de juiste hoeveelheid gaatjes, die je met het blote oog niet kunt zien.

Hiermee begon het verhaal van PerfoTec in 2004. Ondertussen hebben de technieken van PerfoTec zich keer op keer bewezen en staan er zo’n 250 systemen bij 200 klanten wereldwijd. Ook is men gaan doorontwikkelen. Waar het begon met gaatjes in verpakkingen voor retail, kan het begin van de keten nu ook worden bediend.

Waarom crowdfinance?
PerfoTec wil machines gaan verhuren, om de technologie zo toegankelijk mogelijk te maken. Het verbreden van het aanbod is alleen mogelijk met een diepte investering. Rabobank gelooft in dit idee en financiert PerfoTec voor € 945.300 via Rabo&Crowd

Dat bedrag kan worden aangevuld met investeringen uit de zogenaamde ‘crowd’, een andere naam voor het publiek of netwerk. Daarom doet PerfoTec een beroep op de branche. Want die begrijpt de noodzaak van deze innovatie het beste. Investeerders kopen obligaties van PerfoTec en krijgen daar 7,00% rente en aflossing voor terug. Een mooi rendement en tegelijk een investering in innovatie. Het doel is om minimaal € 400.000 aan obligaties uit te geven. Ruim een kwart daarvan is inmiddels ingevuld.

Biologisch afbreekbare folie
Producenten vervoeren hun groenten en fruit in grootverpakkingen van 2, 5 of 10 kg: kratzakken, ook wel Liner Bags genoemd. PerfoTec ontwikkelde een speciale biologisch afbreekbare folie. Deze folie is van nature waterdoorlatend en heeft verrassend genoeg precies de juiste eigenschappen om de atmosfeer goed te controleren. Zeker in combinatie met de laserperforaties zorgt dit voor een revolutie in de verpakkingsindustrie, omdat er geen plastic meer nodig is.

Dynamic Liner System
Met het nieuwe Dynamic Liner System kan de producent zelf zijn producten verpakken in deze kratzakken en brengt een laser op de verpakkingsmachine de goede gaatjes aan. Een camera controleert elk gaatje. Op deze manier zijn producten al goed beschermd vóór ze vervoerd worden. Deze techniek kan een enorme besparing veroorzaken voor importeurs van groenten en fruit. Waar seizoensgebonden producten vaak met luchtvracht moeten worden vervoerd, kan dat met deze nieuwe techniek ook met zeevracht, omdat de producten langer houdbaar blijven. Dat bespaart een hoop kosten en zorgt voor een lagere CO2 uitstoot.

Shuttle Tray
Kwetsbare stukken groenten of fruit moet je vervoeren in stevige verpakkingen. Dat gebeurt vaak in kartonnen dozen die na gebruik worden weggegooid. Met de nieuwe Shuttle Tray heeft PerfoTec een duurzamer alternatief. De stevige plastic trays kun je hergebruiken en makkelijk opslaan. De bovenkant van de tray wordt geseald met een folie met perforaties. Zo blijft de atmosfeer beschermd en blijft het product langer vers.

Gas Flush System
Het unieke Gas Flush System is een volgende aanvulling de perforatietechniek. Door de laserperforaties gaat het zuurstofgehalte in retailverpakkingen omlaag. Met het toedienen van stikstof kun je dit proces versnellen. Zo is het mogelijk om groenten en fruit sneller in slaap te brengen en dus ook sneller te verpakken. Deze versnelling zorgt natuurlijk weer voor een verlaging van de kostprijs.

Al deze oplossingen dragen bij aan:
●       terugdringen van kosten in de hele keten
●       verminderen van CO2-uitstoot
●       reductie van het gebruik van plastic
●       verminderen van voedselderving

Maak de technologie van PerfoTec toegankelijk in de hele keten en investeer via Rabo&Crowd.

Wil je meer te weten komen over PerfoTec en ben je benieuwd naar het hele verhaal van Bas Groeneweg? Meld je dan hier aan voor een van de investeerdersbijeenkomsten in het pand van PerfoTec in Woerden.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.