Israëliërs denken daarmee juist voedselverspilling tegen te gaan

Israel geeft € 2,3 mln aan supermarkten voor meer voorverpakt product

Daar waar wereldwijd de AGF-keten neigt naar het verminderen van verpakkingen rondom groenten en fruit, kiest de Israëlische regering er voor om lokale retailers te stimuleren meer verpakkingen te gaan gebruiken. Afgelopen weekend kondigde het Israëlische ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling aan dat het een supermarktketen € 2,3 mln subsidie gaat toekennen als onderdeel van een pilotprogramma waarin retailers producten voorverpakken.

De meeste verse producten in Israël worden momenteel in bulk verkocht, waardoor consumenten de exacte hoeveelheden kunnen kiezen en het gebruik van verpakkingen individueel kunnen besluiten. Het ministerie beweert dat het nieuwe plan voedselverspilling zou helpen voorkomen door producten tegen schade te beschermen en optimale omstandigheden te bieden. Tomaten, komkommers, paprika's, aubergines, courgettes, appels, peren, bananen, perziken, nectarines, avocado's en mandarijnen zullen allemaal worden voorverpakt in verpakkingen met twee verschillende maten.

Volgens het ministerie wordt tussen de 20% en 52% van de verse producten in Israël weggegooid. Het afschrijvingspercentage van producten in winkels wordt volgens het ministerie geschat op 15% à 17% en 40% bij de consument thuis. Uit de gegevens van het ministerie blijkt dat bananen de gevoeligste producten zijn met een afschrijvingspercentage van 17%, tomaten met 16% en komkommers met 15%. Het ministerie schat dat het pilotprogramma de hoeveelheid weggegooide producten in winkels en bij de consument thuis met respectievelijk 10% tot 15% en 20% tot 25% zou verminderen.

Duurzaamheid en recycling belangrijk
De subsidie ​​zal worden toegekend aan de supermarktketen die met plannen komt om de producten te verpakken die het meest duurzaam zijn volgens de criteria van het ministerie, waaronder de mate waarin de verpakkingsmaterialen kunnen worden gerecycled of hergebruikt. Extra punten zullen worden gegeven aan retailers die zich ertoe verplichten om statiegeld op de verpakking in te voeren, aan retailers die zich op andere manieren zullen inzetten om de houdbaarheid van producten te verlengen, bijvoorbeeld door koelschappen te installeren, en aan diegenen die consumenten manieren zullen bieden om producten thuis langer vers te houden.

Bron: calcalistech.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven