Aardbeienplanten meten luchtkwaliteit Zaragoza

De stichting Ibercivis heeft een opmerkelijk initiatief opgezet in de Spaanse stad Zaragoza om de luchtkwaliteit van de stad in kaart te brengen en de mate van verontreiniging te bepalen. Duizenden aardbeienplanten worden ingezet als biometrische elementen die de hoeveelheid zware metalen in suspensie en daarmee de luchtkwaliteit van de stad, meten.

Het project, dat de naam Vigilantes del Cierzo draagt, is een herhaling van een project dat een tijd geleden in Antwerpen werd uitgevoerd. Ook in Zaragoza vond er al eerder, in 2017, een eerste fase van het project plaats. Dankzij de medewerking van de regionale regering van Aragón is deze tweede ronde nu gestart, waaraan meer dan 1.500 personen mensen meewerken.

Iedereen die een plant heeft, moet zeer specifieke instructies opvolgen: de plant moet gedurende een aantal maanden in de vensterbank van een van de ramen of op het balkon van het huis geplaatst worden. Daarna moeten de deelnemers een deel van de plant afknippen en in een envelop opsturen naar het hoofdkantoor van de stichting, die deze vervolgens naar het laboratorium zal verzenden, waar de monsters geanalyseerd zullen worden. Naar verwachting zullen de resultaten voor het eind van het jaar bekend zijn.

Zoals toegelicht in het technisch rapport van Ibercivis, zijn aardbeienplanten zeer geschikt voor dit soort experimenten, aangezien de blaadjes van de plant gemakkelijk doordrenkt raken met deeltjes die in de lucht aanwezig zijn, als gevolg van uitlaatgassen of stedelijke vervuiling. Een bijzonder kenmerk van de bladeren van de aardbeienplant is dat ze bestaan uit talloze haartjes waaraan verontreinigende stoffen van minder dan 10 micron zich beter hechten door middel van biomagnetisme.

Tijdens de plantanalyse van twee jaar geleden werd de aanwezigheid van ferromagnetische deeltjes in de bladeren opgespoord, afkomstig van verschillende bronnen van milieuvervuiling, waaronder verkeer, bouwwerkzaamheden, industrierook en de wrijving van de trams met de rails waarop ze rijden. Uiteindelijk had 33% van de monsters in 2017 lage magnetiseringswaarden en 16% hoge. De gemiddelde waarde van de ferromagnetische deeltjes was 72,55 (μA), en de hoogste bedroeg 650 μA.

Een van de belangrijkste conclusies van het toenmalige onderzoek was dat de SIRM-waarden in Zaragoza aanzienlijk hoger waren in gebieden met veel verkeer of met een ligging nabij trams.

Volgens Daniel Lisbona, hoofd Communicatie bij Ibercivis, zou het dichter bij elkaar brengen van wetenschap en burgers een van de meest doeltreffende manieren kunnen zijn om maatschappelijk bewustzijn te creëren met betrekking tot bijvoorbeeld "kringloopeconomie" of "milieuproblematiek".

 

Bron: aragondigital.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven