Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt frambozen, bramen en rode bessen

De vraag naar frambozen en bramen is de afgelopen jaren sterk gestegen in Europa en Noord-Amerika. In het Westen worden frambozen gezien als een luxeproduct. In China is dat niet het geval en zijn de prijzen – hoewel nog altijd hoger dan andere bessen – laag. Er is nauwelijks vraag in China naar frambozen en in het land zijn vooral de Gojibessen populair bij de consument. Op de markt neemt de voorraad frambozen, bramen en bessen af. De toevoer uit de productieregio’s neemt af en andere productielanden zijn nog aan het opstarten. Het warme weer heeft in veel regio’s een rol gespeeld en voor tekorten gezorgd. De vraag blijft echter hoog en hierdoor stijgen de prijzen. Door de vraag en de vlotte verkoop van frambozen, bramen en bessen neemt de internationale handel toe als aanvulling op de eigen binnenlandse producten.

Nederland: Onvoorspelbaarheid troef op zachtfruitmarkt
De hitte van eind juli heeft zijn sporen nagelaten op de Nederlandse zachtfruitmarkt. "Beschikbaarheid, kwaliteit en prijzen van frambozen en bramen in Nederland en België fluctueren door het sterk wisselende weer enorm. Het is daarom echt lastig om grip te krijgen op de markt", vertelt een fruithandelaar. De markt is enorm onvoorspelbaar. Frambozen kunnen op zich goed tegen de warmte, maar gaven tijdens de extreme hitte nauwelijks productie. Vervolgens komt de aanvoer in veelvoud binnen en zo kunnen de prijzen binnen no time weer zakken van 10 naar 5 euro per kilo. We hebben lang een periode van tekorten gehad, nu zijn er weer teveel, maar dat kan volgende week zomaar weer anders zijn. Bramen idem dito. Gingen ze onlangs nog door de 30 euro heen, inmiddels zijn ze weer onder de 10 euro grens gedaald. De Hollandse rode bessen zitten in de cel en daarom moet alles wat eruit gehaald wordt wel kostprijs plus zijn. Dat lukt vooralsnog prima. Met name vanuit Duitsland is de vraag vroeg op gang gekomen, omdat daar door de hitte veel kapot is gegaan. Normaal zien we die vraag pas in november of december loskomen, dus dat biedt wel perspectief voor het seizoen."

België: Schommelingen in het aanbod, correcte prijzen op de markt
Na maanden van voldoende aanvoer is er deze week een klein tekort ontstaan, echter verwacht men binnen drie weken weer grotere volumes. Hierdoor kan men tot ongeveer eind november Belgisch product leveren. Eind september/begin oktober wordt er nog een piek in de aanvoer verwacht. Prijzen zijn momenteel correct als gevolg van de goede vraag vanuit België en Frankrijk.

Rode bessen hebben een erg goed groeiseizoen gehad, maar hebben eind juli veel schade geleden door de hitte. Dit jaar zijn er minder rode bessen in ULO-bewaring. Prijzen zijn wat moeilijker op gang gekomen, maar zijn momenteel vrij goed.

Bramen zijn de moeilijkste leerling van de klas volgens een Belgische handelaar. Er zijn in Europa heel wat bramen bijgeplant en eind mei ging het wat moeilijk. Momenteel is er wat schaarste op de markt. Prijzen zijn vrij matig te noemen.

Duitsland: Binnenlands aanbod loopt terug
In Duitsland is – met name in het zuiden - nog altijd een aanzienlijk aanbod aan binnenlands zachtfruit verkrijgbaar, hoewel de toevoer langzaamaan terugloopt. Bramen zijn enkel in kleine hoeveelheden te verkrijgen, waardoor de prijs merkbaar omhoog schiet. Rode kruisbessen worden ondanks hoge prijzen van 4,20 euro per 500 gram vlot verhandeld. Ook bij frambozen en zwarte bessen loopt het aanbod momenteel zienderogen terug. De vraag blijft daarentegen onverminderd hoog, waardoor ook hier de prijzen vlot oplopen. Ter aanvulling van het binnenlands zachtfruitaanbod komt ook Polen meer en meer op de markt, met name in de Oost-Duitse groothandel.

Oostenrijk: Grote vraag naar binnenlandse frambozen
In Oostenrijk is de binnenlandse productie volop in ontwikkeling, meldt een teler en handelaar. Onder meer frambozen, rode bessen, bramen en kruisbessen worden reeds op een klein areaal geteeld. “We zien vooral een grote vraag naar regionale frambozen. Deze worden normaliter vooral verwerkt, hoewel de kwaliteit dit jaar zo goed is, dat we ook op de versmarkt kunnen aanbieden”, aldus een teler. Eerder dit jaar maakte een teeltbedrijf uit Salzburg een verdubbeling van het huidige areaal bekend, waardoor het in één klap het grootste teeltbedrijf van Oostenrijk zou worden.  

Frankrijk: warm weer zorgt voor groeiende import.
De vraag was op de Franse markt vrij goed maar nog altijd fragiel. Rode bessen worden niet veel afgenomen voor de consumptie en worden eerder gebruikt als decoratie of voor de verwerking in jams. De vraag naar frambozen blijft groeien al wordt het vaak nog als een luxe product gezien. Het warme weer had zijn invloed op het Franse aanbod van frambozen en bessen. De frambozen kwamen dus voornamelijk uit Nederland, België en Portugal. De rode bessen voornamelijk uit Nederland en België. De vraag naar producten met een keurmerk als HVE (haute valeur environnementale) en ZRP (Zéro Résidu de Pesticide) neemt toe in Frankrijk.

Italië: vraag overstijgt het aanbod, arealen blijven groeien
Bessen kunnen worden gezien als superfood. Over de laatste tien jaar is de wereldwijde consumptie van zachtfruit meer dan verdubbeld en per capita wordt verwacht dat de consumptie verder gaat stijgen. Door de groeiende vraag stijgt ook de teelt van zachtfruit. “De teelt groeit ook door verbeteringen in variëteiten en technologische innovaties,” vertelt een marketing manager. “Veredeling is essentieel om een beter product te verkrijgen, de oogst te verlengen en om te telen op minder geschikte gronden. De vraag overstijgt het aanbod: in Zuid-Italië is de vraag gegroeid met 70%. We verwachten daarom dat de gecultiveerde regio’s in de komende jaren zullen groeien.”

Belangrijke productieregio’s in Italië zijn Zuid-Tirol, Verona, Policoro (Basilicata) en Calabrië. In Verona loopt het seizoen van mei tot oktober met de piekmomenten aan het begin en het einde van het seizoen. In mei lagen de prijzen voor frambozen lager door de aanwezigheid van Spaans zachtfruit op de markt. Daarentegen lagen de prijzen hoog in juni en juli. In juli kwam dit door lagere opbrengsten. De gemiddelde prijzen lagen tussen de 8,50 en 10,50 €/kg.

De oogst van bramen liep in de regio Basilicata af in juli. De oogst belandde op de markt in Noord-Italië. In Calabria worden eveneens bramen en frambozen geteeld tussen juni en oktober. De opbrengst bij sommige telers ligt hoger dan de vraag op de lokale markt.

China: Goji bessen populair, naar frambozen nauwelijks vraag
In China worden verschillende bessen geproduceerd, goji bessen zijn vooral erg populair. Ze worden ook veel geëxporteerd vooral naar Amerika en Europa. De verse goji bessen komen van juni tot augustus op de markt en daarna is alleen de gedroogde variant beschikbaar. De productie en export gaan jaarlijks omhoog. In tegenstelling tot goji bessen, zijn frambozen niet heel populair op de Chinese markt. Dit jaar staan frambozen er ook niet echt goed voor. De prijs is gezakt, maar ondanks dit is er niet echt een verkooppunt te vinden voor dit fruit. Dit komt vooral omdat frambozen niet populair zijn onder  Chinezen. De prijs veel hoger ligt vergeleken met andere bessen soorten, waardoor het ook niet aantrekkelijk wordt om te kopen. De productie is ook erg beperkt, omdat er niet veel plekken zijn waar dit fruit wordt verbouwd en de kwaliteit en productie erg afhankelijk zijn van het weer.

Verenigde Staten: Californië maakt plaats voor Mexico, prijs voor frambozen sterk gestegen
Het seizoen in Californië loopt ver op zijn einde en het Mexicaanse seizoen staat op het punt om te beginnen. In de komende twee tot drie weken pakt Californië zijn voorraden in al hangt dit af van de weersomstandigheden. Daarna zal Mexico de belangrijkste producent zijn van bramen op de markt in de VS. Men verwacht dat daarmee de prijzen zullen dalen en zo de vraag consistent zal blijven. “Vrijdag of maandag verwachten we dat de prijzen naar 14-16 $ zullen gaan,” vertelt een handelaar. Momenteel is de prijs voor Mexicaanse bramen op de Texaanse markt op 18-20 $.

De markt voor frambozen is de laatste week omgeslagen. Californië heeft geen voorraden meer en momenteel is er geen product aanwezig. Maandag lagen de prijzen nog op $14-$16. Nu worden er prijzen van $20 gemeld. Het tekort in Californië werd veroorzaakt door eerst te koude temperaturen en daarna werd het te heet. Ondertussen is de vraag deze week gestegen naar frambozen. Men verwacht dat de hoge prijzen voor frambozen nog even aanhouden met $18-$22.

Canada: Vraag naar bramen stijgt
Tussen midden augustus en oktober is het seizoen van bramen in de Frasier vallei in British Colombia.de vraag naar bramen is iets hoger dan vorig jaar en de prijzen liggen 10-20% hoger. Voor de komende weken verwacht men een sterke markt.

Rode bessen en kruisbessen komen eveneens uit de Frasier vallei en zijn vooral populair onder consumenten met Europese roots. Deze teelt wordt gezien als een specialistische nichemarkt. Eind juni is het seizoen gestart en wordt naast de lokale markt ook geëxporteerd naar Azië. De opbrengst was minder dan in vorige jaren wat waarschijnlijk komt door de late winter. De prijzen waren vergelijkbaar met vorig jaar.

Zuid-Afrika: Export stijgt maar volumes blijven klein
Het areaal van frambozen en bramen is erg klein in Zuid-Afrika (respectievelijk 135 en 35 hectare). Men verwacht dat dit areaal stabiel blijft in de komende jaren. De helft van de frambozen wordt geëxporteerd (875 ton vorig jaar). Voor dit seizoen verwacht men een stijging van 17% in de frambozenexport. In 2018 ging 80% naar het Verenigd Koninkrijk, 14% naar het Midden-Oosten en 6% naar Europa.

Iets minder dan de helft van de bramen wordt geëxporteerd (107 ton) waarvan 93% naar Europa en 7% naar het Midden-Oosten. Dit seizoen verwacht men, net als bij de frambozen, een stijging van de export. De volumes hiervan blijven echter laag.