Roze variëteit populair op binnenlandse markt

Mede door hitte Pools tomatenseizoen 'niet buitengewoon'

De tomaten in Polen hebben te maken gehad met een behoorlijk moeilijk seizoen qua weer. De kwaliteit werd aangetast, maar de Poolse tomaten vinden nog steeds hun weg naar grote Europese markten, zoals Duitsland en zelfs Nederland. Roze tomaten zijn populair op de binnenlandse markt.

Green Best is een Poolse groentenexporteur die momenteel bezig is met het tomatenseizoen. Volgens Kornelia Lewikowska, verkoopmanager van Green Best, kampt het seizoen met steeds terugkerende problemen. “Het tomatenseizoen is niet buitengewoon. De kwaliteit van Poolse tomaten is erg goed en we zien dat klanten ze elk jaar meer en meer waarderen. De problemen waarmee we worden geconfronteerd, keren elk jaar terug."

Een van de problemen heeft te maken met het klimaat, omdat een grote hittegolf een groot deel van Europa heeft getroffen. Polen heeft ook te maken gehad met deze immense hitte, zegt Lewikowska. “Het recente warme weer heeft inderdaad de kwaliteit van Poolse tomaten beïnvloed, maar omdat we samenwerken met de beste telers in Polen, hebben we vertrouwen in de kwaliteit van de producten die we exporteren. Helaas veranderen de prijzen supersnel, dus soms is het moeilijk bij te houden. Wat betreft het goede nieuws: hoewel het moeilijk te voorspellen is wat de volumes precies zullen zijn, verwachten we een groter volume in vergelijking met vorig jaar.”

Een ontwikkeling in Polen is het toenemende aantal telers van roze tomaten, de favoriete variëteit van Polen. “Het aantal telers voor dit ras groeit jaar na jaar naarmate meer telers overschakelen op roze tomaten. Helaas zijn onze buitenlandse klanten vooral geïnteresseerd in rode Admiro-tomaten en willen ze geen roze rassen importeren”, legt Lewikowska uit. “Onze buitenlandse klanten bevinden zich voornamelijk in Duitsland, Frankrijk, Denemarken en Nederland. We hebben niet het gevoel dat we buiten de Europese markt moeten uitbreiden, omdat het voor de transport van tomaten essentieel is om de afstand zo kort mogelijk te houden. Tomaten zijn tenslotte erg kwetsbaar.”

Green Best biedt hun tomaten aan in kartonnen dozen van 5 kg, volgens Lewikowska de beste optie. “Kartonnen dozen van 5 kg zijn de meest redelijke en ecologische manier van verpakken, omdat er voor kleinere verpakkingen een vrij grote hoeveelheid plastic en folie nodig is. Wij telen onze tomaten met behulp van de nieuwste machines en teeltmethoden, wat resulteert in hoge kwaliteit. Ik geloof echt dat onze tomaten kunnen concurreren met die uit Italië of Nederland.”

Voor meer informatie:
Kornelia Lewikowska
Green Best
Mob: +48 737 602 848
Fax: +48 17 850 80 00
Email: kornelia.lewikowska@greenbest.pl  
www.greenbest.pl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven