Onubafruit gaat over op nieuwe rassen in het oogstjaar 2019/2020

Spaanse frambozentelers willen met nieuwe rassen meer volume van december tot maart

Vanaf het seizoen 2019/2020 gaan de telers van Onubafruit, goed voor 1000 hectare frambozenteelt, over op nieuwe rassen. De rassen Imara en Kweli zullen worden vervangen door Shani, Wengi en Bella laat het Spaanse bedrijf weten. Jaarlijks wordt er 11 miljoen kilo geoogst.

Marco Antonio Vaz, hoofd R&D van de in Huelva gevestigde coöperatie, schat in dat er in het begin van de overgangsfase  1 miljoen stuks van de nieuwe variëteiten gepoot zullen worden en dat het doel is om gedurende de komende twee oogstjaren op 4 miljoen stuks uit te komen. 

Marco Antonio Vaz benadrukt: "Met deze nieuwe variëteiten is het mogelijk onze productie qua volume te vergroten in de periode december tot maart . Dit is de moeilijkste periode voor de teelt van frambozen en dan zijn de prijzen op de markt het hoogst."

Van de 5 hectare van de proefteeltfaciliteit van Onubafruit in Lepe, in de nabije omgeving van Cobella, wordt 2 hectare gebruikt voor de frambozenteelt. Het hoofd R&D  legt uit dat er iedere vijf jaar nieuwe variëteiten ontwikkeld worden op de teeltfaciliteit. 

Vaz is er van overtuigd dat van het rode fruit de teelt van de framboos het meest veelbelovend is. 'Voor de teelt van de framboos is vakmanschap en technologische kennis nodig om tot de beste resultaten te komen, met name als men ook een gat in de markt probeert te vinden." 

Nieuwe bosbessen voor 2022
Voor de bosbes, waarmee ook geëxperimenteerd wordt op de proeflocatie, kijkt het hoofd van R&D van Onubafruit alvast vooruit: "In de nabije toekomst zal er een reeks nieuwe variëteiten van dit fruit ontwikkeld worden waardoor de kwaliteit verbeterd wordt." 

Marco Antonio Vaz geeft aan: "Wij zijn in 2013 met ons eigen bosbesprogramma gestart en momenteel werken we met de eerste selecties. We hebben het voornemen om 8 variëteiten te selecteren en in 2022 met de exploitatie van de eerste plantages met nieuwe bosbessoorten te starten. 

Tenslotte kan opgemerkt worden dat op de proeflocatie niet alleen onderzoek wordt gedaan naar de klassiek zachtfruit zoals de aardbei, bosbes, framboos en braam. Onubafruit houdt zich ook bezig met de studie naar  het groeiproces van subtropische fruitsoorten als de papaya, pitaya en mango.

Bron: agrodiariohuelva.es

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven