Jim Westhoff, Valstar:

"Aubergines en losse tomaten momenteel uitschieters op de kasgroentenmarkt"

Tholen - Ondanks dat het aanbod Hollandse kasgroenten niet al te groot is, blijft de vraag volgens Jim Westhoff van Valstar de laatste weken achterwege. "Hierdoor gaan de prijzen - op aubergines na - niet helemaal door het dak. Bij een goede vraag was dat toch wel anders geweest. Dit in tegenstelling tot de weken hiervoor toen de vraag super was, waardoor er wat tekorten ontstonden in de markt."

"De tomatenmarkt is tot op heden redelijk goed geweest. Prijzen liggen op een redelijk niveau, alleen de prijzen van de ronde tomaten zijn uitzonderlijk hoog. Je merkt dat daar een hoop contracten achterstaan, in tegenstelling tot de andere tomaten die meer in de daghandel terechtkomen, waarin het aardig rustig is. De prijzen moeten richting de komende weken de weg omhoog weer gaan vinden."

"Ik verwacht dat de paprika's, met name de kleurtjes, wel weer de weg omhoog gaan vinden. Probleempjes als binnenrot en een beperkte houdbaarheid in gele en oranje paprika's resulteren in een hoge prijs voor de goede paprika's, omdat er een hoop worden geruimd", constateert Jim.

"De komkommermarkt was aan het begin van het seizoen enorm slecht. Dat werd vanaf pakweg week 28 tot en met 32 gevolgd door een periode met hoge prijzen, mede als gevolg van de teeltwissels. Momenteel is de aanvoer niet bijzonder hoog, maar de vraag ook niet, maar die gaat nu wel weer wat toenemen. Het goede weer in Europa zal resulteren in wat betere prijzen", verwacht Jim. "Normaal gesproken komt in week 35 Spanje op de markt, dus ik verwacht een stabielere markt met prijzen aan de positieve kant van de streep. Met uitzonderingen van komende teeltproblemen die een ander effect kunnen geven."

Uitzondering op de markt vormen de aubergines. "Die markt is natuurlijk lang niet best geweest met enorm lage prijzen, maar inmiddels is de aanvoer heel beperkt en is de markt volledig omgeslagen. Nu is dit ook wel de periode dat de aubergines het goed moeten gaan doen en Ik verwacht dat de aubergines tot week 40 wel goed aan de prijs zullen blijven. Wel zie je links en rechts de eerste Spaanse aubergines op de markt komen, maar die volumes mogen nog geen naam hebben", vertelt Jim.

De markt voor rode pepers is volgens de verkoper van Valstar over de hele linie goed geweest. "Het areaal rode pepers was zo'n 4 hectare kleiner en dat merk je gelijk in de afzet, hierdoor lag de onderkant van de markt een stuk hoger. Speciale pepers stonden er daarentegen wat meer en die markt was dan ook gelijk een stuk minder."

"Al met al is het vooral een kwestie van de vaste verplichtingen invullen. Verder is het erg rustig, wat ook niet zo verwonderlijk is voor de tijd van het jaar. De daghandel is niet wild. Vanuit Scandinavië is wel wat vraag en de export naar Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hobbelt redelijk door en ook Zuid-Europa koopt hier nog tomaten", vertelt Jim.

Volgens hem verloopt de handel met Engeland vooralsnog 'as usual'. "Richting november zullen we het hele circus weer krijgen als de contracten met het Verenigd Koninkrijk opgemaakt moeten worden en dat zal wel weer de nodige spanning geven, maar vooralsnog blijft het aardig rustig."

Voor meer informatie:
Valstar
2685 DB Poeldijk
T: +31 174 530804
F: +31 174 530888
J.Westhoff@valstar.nl 
www.valstar.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.