"Verwijder coatings met het juiste middel"

Coatings zijn zo ontwikkeld dat ze niet snel slijten. Toch wil de teler na verloop van tijd, en zeker als de hoeveelheid daglicht begint af te nemen, weer van de coating op het kasdek af. Ook daar zijn weer middelen voor, geeft Mardenkro graag mee. "Coatings zijn alleen met ReduClean goed te verwijderen, als ze aan het eind van het seizoen niet meer nuttig zijn. Omdat we coatings hebben met verschillende eigenschappen, zijn er inmiddels ook meer soorten ReduClean."

Coatings van ReduSystems bestaan uit pigmenten en een bindmiddel. De pigmenten kunnen in de loop van de tijd slijten, maar dat geldt niet voor het bindmiddel. Dat blijft op het kasdek aanwezig en moet dus actief verwijderd worden. "Alle producten binnen ReduSystems zijn op elkaar afgestemd. Om ze optimaal te verwijderen, hebben we ReduClean ontwikkeld. Alleen met dit middel kunnen we een goede verwijdering garanderen."

Meerdere soorten ReduClean
In de loop van de tijd heeft Mardenkro meer coatings ontwikkeld met specifieke eigenschappen. "De diffuse coatings ReduFuse en ReduFuse IR moeten de hele periode een gelijke verstrooiing van het licht geven. Daarom bevatten ze een speciaal bindmiddel dat langer blijft zitten. Voor de verwijdering hebben we een speciale versie van ReduClean ontwikkeld, te herkennen aan de oranje band op de can met de tekst: ‘diffuse coatings remover’."

Er bestaat nog een derde versie, namelijk ReduClean DT. "Deze is hoger geconcentreerd en bestemd voor automatische doseerpompen, zoals een Dosatron. Alleen gebruik van dit middel in combinatie met de doseerpomp geeft de juiste hoeveelheid actieve stof."

Wateroplosbaar
Alle versies van het reinigingsmiddel zorgen ervoor dat de coating wateroplosbaar wordt. Dat is een vrij snelle reactie bij de standaardversie. ReduClean voor ReduFuse vergt echter een langere inwerkperiode, weten ze bij Mardenkro. "Daar hebben we bij de formulering rekening mee gehouden: hij blijft langer aan de coating gehecht."

Als de coating eenmaal wateroplosbaar is gemaakt, zorgt een flinke regenbui ervoor dat hij afspoelt. Dat moet binnen een week gebeuren, en bij diffuse coatings binnen 2 à 3 dagen. "Als er geen regen verwacht wordt, is ons advies om nog niet reinigen. Een alternatief kan zijn om de coating eraf te borstelen met water – na inzet van ReduClean. Daarbij is het wel belangrijk om ruim voldoende spoelwater te gebruiken. Ook bij gebruik van een Dosatron is veel spoelwater nodig voor borstelen en afspoelen (minimaal 2000 l/ha)."

Een kas met daksproeiers heeft soms een speciale aanpak nodig. Het water uit de dakberegening kan namelijk voor een dun laagje kalk en/of ijzer bovenop de coating zorgen. "Dat laagje moet eerst met een zuur verwijderd worden, voordat ReduClean zijn werk kan doen."

Meer licht door goede reiniging
Te weinig aandacht voor een schoon dek kan op jaarbasis wel 10% lichtvermindering geven, stelt Mardenkro. "Het is daarom belangrijk om voldoende ReduClean te gebruiken om de coating volledig van het kasdek te verwijderen. Naast een coatingverwijderaar, kunnen telers ook glasreiniger gebruiken om zowel de buitenkant als de binnenkant van het kasdek schoon te maken."

Mardenkro heeft daarvoor de glasreiniger GS-4. "Het middel werkt zonder borstelen: simpelweg inspuiten met de juiste concentratie en daarna afspoelen met water zorgt voor effectieve verwijdering van al het vuil. GS-4 is het veilig tijdens het gebruik. Tevens zorgt het voor minder verruwing van het glas dan andere middelen. Hierdoor behoudt de teler het optimale licht in de kas, zodat de teelt goed kan blijven groeien."

Voor meer informatie:
Mardenkro
013 507 7069
info@mardenkro.com
www.redusystems.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven