KCB introduceert nieuw document voor blokkeren van importzending

Per 1 september 2019 gaat het KCB een nieuw document gebruiken voor het blokkeren van importzendingen die niet voldoen aan de fytosanitaire eisen van de EU: het formulier Blokkade Importzending Fytosanitair. 

Op dit moment wordt het Europees Fytosanitair Vervoersdocument (EFV, model 99) hiervoor gebruikt. Zendingen kunnen bij import worden vastgelegd als:
•  geen origineel fytosanitair certificaat beschikbaar is;
•  het fytosanitair certificaat niet voldoet;
•  een vermoedelijk Q-organisme is gevonden;
•  een invoerverbod geldt.

Het EFV is oorspronkelijk bedoeld voor verlegging van de fytosanitaire inspectie naar een andere EU-lidstaat en daarom niet helemaal passend voor het blokkeren van importzendingen. Daarom is in afstemming met de NVWA een nieuw document ontwikkeld, dat volledig is toegespitst op het blokkeren van importzendingen: het formulier Blokkade Importzending Fytosanitair.
De NVWA heeft het KCB toestemming verleend voor het uitvoeren van een proef om het nieuwe formulier in de praktijk te brengen. Vooralsnog gaat het om een papieren formulier. Het KCB heeft de intentie om dit formulier in de toekomst te digitaliseren.

De werkwijze en afhandeling in het geval van een blokkade veranderen niet. Alleen het document heeft een ander uiterlijk. Voor verleggingen naar andere EU-lidstaten blijft het EFV van toepassing. Hierin verandert niets.

Bekijk hier een voorbeeld van het nieuwe formulier.

Bron: KCB


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.