Laboratoriumtest goed, praktijktest nog iets te optimistisch

Goedkoper zuiveren met bacteriën

Voordat afvalwater naar riool of sloot verdwijnt, moeten gewasbeschermingsmiddelen voor minstens 95% worden verwijderd. Daarvoor bestaan installaties die met geavanceerde oxidatie werken. Er zijn echter ook bacteriën die de middelen kunnen afbreken. En misschien is dat wel goedkoper, zo valt te lezen op Glastuinbouw Waterproof

De zuiveringsplicht bestaat nu anderhalf jaar. Op de zogenaamde BZG-lijst staan zuiveringsinstallaties die in staat zijn om gewasbeschermingsmiddelen voor minstens 95% uit het water te halen, voordat het wordt geloosd. Ze werken met oxidatietechnieken en maken gebruik van waterstofperoxide, UV, ozon of een combinatie daarvan. Ook adsorptie aan actieve kool is een techniek.

Het kan echter ook op een heel andere manier: er bestaan in de natuur bacteriën die de middelen af kunnen breken. Voor die bacteriën is het gewoon voedsel. In principe zouden de kosten van deze natuurlijke afbraak lager kunnen uitvallen. KWR en Wageningen University & Research, business unit Glastuinbouw onderzoeken nu de mogelijkheden, ondersteund door bedrijven en organisaties.

Lees hier meer over de voorlopige resultaten - bij een test met elf gewasbeschermingsmiddelen slaagden bacteriën erin meer dan 80% van de stoffen eruit te halen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven