Deense tomaten in de toekomst door robot geoogst

Tot nu toe waren robots nog niet in staat om tomaten te oogsten en werden deze daarom nog met de hand geplukt. Nu hebben vier partijen hun krachten gebundeld om hier verandering in te brengen.

Het Deense Teknologisk Institut, tuinbouwbedrijf Alfred Petersen & Søn, ingenieursbureau Egatec A/S en het Belgische Bogaerts Greenhouse Logistics werken aan de ontwikkeling van een intelligente robot die kan beoordelen of de tomaten rijp zijn.

Tomatenplanten zijn zeer kwetsbaar en hebben continue zorg nodig. De uitlopers moeten worden gesnoeid en de planten zorgvuldig worden geleid om te zorgen dat de vruchten voldoende licht krijgen. Daarbij moeten de tomaten op het juiste moment worden geoogst. Tomatenteelt is dan ook nog steeds veelal een kwestie van handwerk. De nieuwe tomatenrobot moet zich daarom van plant tot plant kunnen verplaatsen en met behulp van sensoren en cameratechnologie de tomatentrossen en bladeren kunnen lokaliseren.

Het Deense Teknologisk Institut heeft daartoe een geavanceerde 3D-camera ontwikkeld en een kunstmatige intelligentie die kan leren verschillende graden van rijpheid bij tomaten te herkennen. Dat leerproces zal plaatsvinden in de kassen van Alfred Pedersen & Søn op het Deense Funen. Daar zullen duizenden foto’s van tomaten in het systeem worden opgeslagen om de robot  van de nodige informatie te voorzien. Het project wordt deels gefinancierd door de EU in het kader van het Eurostars programma en deels door het Deense Innovatiefonds. Het project zal in totaal twee jaar in beslag nemen, waarna het eerste prototype in Amsterdam op de Horti Fair van 2020 zal worden gepresenteerd.

Bron: www.teknologisk.dk

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven