Tholen - Verpakkingen gaan echt geen jaren meer mee, ze wisselen soms zelfs per seizoen. Dat vraagt om verpakkingslijnen die niet alleen snel kunnen verwerken, maar die ook flexibel zijn in te zetten.
In de inpakloods van Den Berk Délice in het Merksplas draait sinds eind april een nieuwe machine: de Multipacker XL. Met een capaciteit van 80 emmers per minuut is de machine opvallend snel en volgens leverancier Paul Koppert van Koppert Machines is dat nog niet alles. “Nu vult de machine er 80 heel netjes, maar langzaamaan gaan we het opvoeren naar 90 per minuut.”
Daarmee is de machine dubbel zo snel als zijn voorganger, die ruim 45 emmers per minuut verwerkte. Hij legt uit: “Dit is een nieuwe versie van onze Multipacker, die we al een aantal jaren in het assortiment hebben en die zijn dienst heeft bewezen bij grote teeltbedrijven en verpakstations wereldwijd. Vorig jaar hebben we er eentje ontwikkeld met een dubbele capaciteit, de XL versie, terwijl het qua verpakkingssoorten dezelfde flexibiliteit behoudt. Deze machine was bedoeld voor kartonnen bakjes en flowpacks en draait nu ruim een jaar bij een klant in Duitsland. In samenspraak met Den Berk Délice kwamen we op het idee om dit concept ook toe te passen op emmers."
Flexibiliteit steeds belangrijker
“Mits de verpakking rond is en er een deksel op moet, kan met deze machine in principe alles. Of het nu emmers zijn van 500 of 250 gram zoals bij Den Berk of 350 of 175 gram, dat maakt niet uit. Die flexibiliteit is heel belangrijk. Vroeger hadden grote telers en verpakkingsbedrijven enkele monolijnen staan, die een verpakkingssoort draaiden en dat was het dan. Dat kan tegenwoordig echt niet meer. Supermarkten schakelen zo over van plastic naar karton of van vierkant naar rond. Daar kun je alleen op inspelen als je machines hebt die voor meerdere toepassingen zijn in te zetten.”
Toenemende vraag naar grote én kleine verpakkingen
Den Berk Délice gebruikt de machine voor 500-grams en 250-grams verpakkingen. De emmers zijn zowel van plastic als van karton. Met die laatstgenoemde verpakking bespaart de Belgische tomatenteler bijna 85% plastic. De kartonnen emmers krijgen wel een plastic deksel, want het product moet wel zichtbaar zijn voor de consument.
Om de machine zo optimaal mogelijk te benutten, wordt er vooraf een goede planning gemaakt. “Zo moeten we zo minimaal mogelijk wisselen tussen verpakkingen. Die omslag duurt ongeveer 20 minuten. Het liefst verpakken we alles op de dag van de oogst”, vertelt Loes van der Velden van Den Berk Délice. “Dat zijn enorme aantallen, dus we willen niet te vaak wisselen.” Het is niet voor niets dat de machine voor deze twee verpakkingen wordt gebruikt. “Enerzijds zien we een toename van grote verpakkingen doordat er meer snoeptomaten worden geconsumeerd, anderzijds is er de trend van het on-the-go snacken waardoor de vraag stijgt naar meer kleinere verpakkingen.”
Nieuwe verpakkingslijn
De Belgische tomatenteler is blij met de komst van de nieuwe inpakmachine die onderdeel is van een nieuwe verpakkingslijn. Loes: “Met de bouw van onze nieuwe 7 hectare grote productielocatie Den Horst in Merksplas en de plannen die we voor de toekomst hebben, was extra verpakkingscapaciteit dringend nodig. Daarnaast is er nog altijd veel vraag vanuit de markt naar dit type verpakking.”
De emmers worden meestal voorbedrukt geleverd met het label van Den Berk Délice zelf of met het ontwerp van de klant. Ter plaatse worden de emmers dan alleen voorzien van een code waarmee de houdbaarheid en de traceerbaarheid achterhaald kan worden. De kisten met net geoogste tomaten worden geleegd op een band waar ze, na een kwaliteitscontrole, opgevoerd worden naar de weegmachine die tot op de procent nauwkeurig de juiste aantallen afweegt. De emmers worden gevuld met tomaten en voorzien van een deksel. Dan worden ze in het fust gezet en gestapeld voor verder transport.
Service bij storingen
Twee maanden na levering bij Den Berk, had Koppert Machines alweer twee Multipackers XL verkocht. Toch blijft de eerste levering altijd spannend. Werkt alles in de praktijk even goed als op papier werd uitgedacht? Paul: “Ik leverde de machine eind april af en ik wist dat ze een week later een flinke bestelling van ruim 100 pallets hadden. Toen ik die week niets van hen hoorde, heb ik maar even gebeld om te vragen of het allemaal lukte. Toen bleek dat ze de bestelling probleemloos hadden verwerkt. Na een week vind ik dat best knap en dit zegt ook iets over de gebruiksvriendelijkheid van deze machine.”
En mocht er dan een storing zijn, dan is dat met de tegenwoordige beschikbare middelen snel op te lossen. De machine is voorzien van een internetverbinding waardoor de leverancier op afstand kan meekijken en zaken zelfs kan oplossen. Hendrik Vervoort, die binnen Den Berk verantwoordelijk is voor de verpakkingen, geeft een voorbeeld. “Een bepaalde bedrukte emmer werd niet altijd door de sensoren gedetecteerd, waardoor de emmer niet gevuld werd. We konden niet direct achterhalen hoe dat kwam. We belden met de servicedienst binnen Koppert, die al snel zag dat het aan een fotocel lag. Hij maakte een kleine aanpassing aan de sensor, zodat in het vervolg iedere emmer weer netjes gevuld werd.” Paul: “We bouwen deze mogelijkheid tegenwoordig standaard in onze machines. Zeker met klanten die ver weg gevestigd zijn, scheelt het enorm of je er een monteur heen stuurt of dat je even via internet meekijkt en adviseert waar nodig.”
Dit artikel verscheen eerder in editie 6, 33e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.
Voor meer informatie:
Den Berk Délice
[email protected]
www.denberk-delice.com
[email protected]