Eco-Kultura ziet kansen met 'goed te beveiligen kassencomplexen'

Grote Russische teler wil cannabis gaan telen

Eén van de grootste Russische kasgroententelers, Eco-Kultura, wil zich gaan bezighouden met het telen en verwerken van cannabis. "Dit wordt nog door niemand geteeld in Rusland", aldus de vicevoorzitter, Sergey Fomenkov. 

Grote speler
Eco-Kultura is een grote speler in de Russische glastuinbouwsector. Het bedrijf bezit zeven kassencomplexen met een areaal van in totaal 145 hectare. Het bedrijf heeft dit areaal slechts het laatste decennium opgebouwd. In deze periode werd de gehele glastuinbouwsector gemoderniseerd en uitgebreid als onderdeel van hun zoektocht naar zelfvoorzienendheid.

Eco-Kultura teelt verschillende groenten en wil zijn activiteiten graag verder uitbreiden, bijvoorbeeld door middel van de verwerking van graan.

Daarnaast wil het bedrijf ook in het buitenland gaan telen: ze hebben plannen aangekondigd om de groei in Kazachstan, Oezbekistan en China te combineren en deze plannen moeten ertoe leiden dat het bedrijf in op totaal 1000 hectare teelt en een marktaandeel van 30% bezit in Rusland.

Cannabis
Het bedrijf heeft echter nog meer ambities, zo liet Sergey Fomenkov weten. “We willen graag ook cannabis gaan telen voor medicinaal gebruik. Een kassencomplex heeft slechts beperkte ruimte, we kunnen het beveiligen en het lijkt daarom de perfecte plek voor deze teelt."

Juridische problemen
De Russische wet zou echter roet in het eten kunnen gooien. In Rusland is wiet namelijk een verboden gewas, hoewel de Russische overheid sinds 2007 de teelt van industriële cannabisvariëteiten toestaat.

Fomenkov zei dat hij al met ambtenaren had gesproken over de kwestie, maar dat ze niet bereid lijken te zijn om hen te steunen. 

Hij liet weten hierdoor zeer verbaasd te zijn. Zoals in een wet staat die onlangs is goedgekeurd, mag cannabis geteeld worden voor medicinaal gebruik, ook in kassen.

Bron: Federal Press (Alexander Voinkov)


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven