Teeltupdate Gina, Syngenta:

"Vanaf half augustus generatieve sturing weer gewenst"

De zomer van 2019 wisselt periodes met extreem hoge temperaturen en instraling af met periodes met weinig instraling. Hierdoor zien de teeltadviseurs van Syngenta voor de paprikagewas Gina dat de gewassen meer dan gewoonlijk in zetsels zijn gekomen.

De eerste en laatste week van juli waren extreem warm en gingen zowel dag- als nachttemperaturen flink omhoog. "Dat Gina goed overweg kan met deze temperaturen was op dat moment heel duidelijk zichtbaar. Het gewas bleef actief en we hebben zelfs locaties gezien waar de kastemperatuur tot wel 7 graden onder de buitentemperatuur bleef.

Voor het tweede jaar op rij zien we ook dat de vruchten van Gina duidelijk sterker zijn tegen ouderdomsstippen en brandvlekken dan andere rassen in de markt. Dit werd zichtbaar in de houdbaarheidsproeven die we hielden op verschillende locaties."

Het vruchtgewicht en de vruchtvorm bleven constant en ondervonden geen invloed van de extreme temperaturen. Het vruchtgewicht van Gina is gemiddeld 10-20 gram hoger dan de andere rassen. Hiermee onderscheidt Gina zich volgens Syngenta zeer sterk van de rest. 

Vooruitblik
Het belangrijkste uitgangspunt is: 'Voorkom te vegetatieve gewassen.' "Vanaf half augustus kan gesteld worden dat de zomer voor de plant voorbij is, waardoor generatieve sturing weer van belang is. We denken hierbij aan een hogere CO2-dosering, korter toppen (op 1 blad) en in een kortere periode water geven.

De plant moet ’s avonds niet veel ‘over’ hebben. Neemt de kopdikte toe, geef dan meer of langer een hogere temperatuur in de middag.

Het klimaat wordt het best generatief ingesteld indien het buitenklimaat dit toelaat. We denken dan vooral aan koelere, langere nachten.

Goede vochtafvoer in de kas is erg belangrijk. Een actief gewas is zeker in het najaar van belang. Gebruik de luchtramen maximaal, met nadruk op zoveel mogelijk vocht afvoeren. Het vochtgehalte in de kas zo snel mogelijk terug op peil krijgen in de avond is in deze periode niet meer nodig.

Ook de watergift verdient voldoende aandacht : voorkom te kleine beurten. Voorzie ruimere beurten met voldoende tussentijd om voldoende zuurstof bij de wortels te krijgen en het wortelstel gezond te houden. Het is ook belangrijk om start- en stoptijden aan te passen: start niet te vroeg met druppelen en stop tijdig. Zorg daarnaast ook voor voldoende intering gedurende de nacht : 10-12 %."

Voor meer informatie:
Syngenta
www.syngenta.nl

Peter Colbers
06 12 70 93 64
peter.colbers@syngenta.com

Marcel Vis
06 12 96 47 22
marcel.vis@syngenta.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven