Kasdek weerkaatst zon en helpt temperatuur drukken

Hoe helpt een kasdek mee de opwarming van de aarde tegen te gaan? Daar wordt onderzoek naar gedaan. Het gaat dan om het albedo-effect, oftewel het reflectievermogen van objecten. Bijvoorbeeld de kassen van telers in het Spaanse Almería.

Het licht dat daarop weerkaatst, helpt om de temperatuur te drukken. Hoe groter het oppervlak of hoe lichter de kleuren, hoe intensiever het effect. Kalken van kasdek helpt bijvoorbeeld.

De laatste decennia heeft de tuinbouwsector in Almería een enorme groei doorgemaakt. Inmiddels bestaat het gebied uit 30.000 hectare, wat het het grootste kasareaal ter wereld maakt.

Vervolgonderzoek: lichtere kleur kasdek helpt
De ontdekking, die door onderzoekers is gedaan onder leiding van Pablo Campra van de universiteit in Almería, is in 2008 voor het eerst gepubliceerd.

In het artikel hebben onderzoekers, na de ontdekking, aangetoond dat de gemiddelde temperatuur in het kasgebied in Almeria niet alleen de trend van de opwarming van de aarde in deze regio volgde (+0,5°C per decennium), maar ook een lichte koelende lijn liet zien (ongeveer -0,3°C per decennium). In totaal maten ze een buffereffect van -0,8°C per decennium.

Toen de temperatuurtrend eenmaal was vastgesteld, was de volgende stap om een hypothese over de oorzaak van dit fenomeen te presenteren en te bewijzen. Om dit te doen, bracht professor Campra een bezoek aan het Lawrence Berkeley National Laboratory waar hij wist aan te tonen dat het koelende effect in Almería werd veroorzaakt door de toename in albedo, en verder versterkt werd door het lichter (qua kleur) maken van de materialen op daken van kassen. Dit onderzoek is in 2013 gepubliceerd.

Om de studie aan te vullen, deed hij uitgebreid onderzoek naar de CO2-voetafdruk, met behulp van de in 2011 gepubliceerde Life Cycle Analysis Methodology.

De resultaten toonden aan dat 45% van de totale CO2-voetafdruk van de glastuinbouwsector wordt gecompenseerd door albedo. Het ophangen van netten en kalken van daken heeft daarbij twee extra positieve effecten heeft: ten eerste een lokaal effect namelijk het neutraliseren van de opwarming in het gebied. Ten tweede een wereldwijd effect, dat gedeeltelijk compenseert voor de totale CO2-voetafdruk.

Daarnaast werd nog een ander effect dat de CO2-voetafdruk compenseert en dat nog niet goed wordt begrepen, gepubliceerd in dit onderzoek door Pablo Campara.

Indirect effect
Dit indirecte effect wordt 'grote oogst conservatie' genoemd. In Almería wordt slechts 30.000 hectare (3% van het provinciale gebied) gebruikt voor de glastuinbouw. Deze teelt brengt 3,5 miljard ton groenten en fruit met een waarde van €2,5 miljard voort, wat het een enorme bron van voedsel en inkomen maakt. Dankzij dit alternatieve inkomen (samen met de marmer- en toerismesector) worden honderd duizenden hectares land niet meer voor de traditionele teelt gebruikt, met zijn hoge eroderende werking en vluchtige effect, maar maakt dit nu deel uit van het groene hart, waar bomen en planten miljoenen tonnen CO2 opnemen.

Het nieuwste onderzoek van de groep, uit 2018, evalueerde het effect van de ingebruikname van aanpassingen die vergelijkbaar zijn met die in Almería, maar op andere locaties, zoals bijvoorbeeld in Madrid.

Bron: Agroberichten Buitenland / joseantonioarcos.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven