Christian Kruse, Haygrove GmbH, over de voordelen van aardbeien uit tunnelteelt

"Een verlengd seizoen, betere smaak en kleur en minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen"

Steeds meer teelten komen 'uit de grond'. Ook de teelt van aardbeien. Dat kan bijvoorbeeld door op hangende substraatgoten te telen. "Niemand wil meer op de grond werken, en tegelijkertijd worden noodzakelijke werkzaamheden, zoals het maaien onder de goten, eenvoudiger gemaakt door een ophangsysteem", vertelt Christian Kruse, commercieel directeur bij Haygrove dat het 'gotenhangsysteem' ontwikkelt. Het bedrijf is op 4 en 5 september 2019 aanwezig op Interaspa Praxis in het Duitse Wenzendorf. 

De teeltgoten kunnen in tunnelbreedtes tot wel 10 meter aangebracht worden. Om stabiliteit te garanderen worden speciaal gevormde buizen gebruikt, vertelt Christian verder: "De kettingen worden in de bredere tunnels niet op ronde maar op ovale buizen aangebracht. Dat is gewoonweg stabieler."Pioneer-tunnel
Ook de Pioneer-tunnel zal op de beurs nogmaals gepresenteerd worden. Christian legt uit wat er zo bijzonder is aan dit tunneltype: "De Pioneer-tunnel heeft een groot luchtvolume en een evenwichtig klimaat. Door de toegang voor tractoren kan er werk bespaard worden. We bieden bekabelingsopties voor hoge stabiliteit tegen geringe kosten."

Tot de belangrijkste eigenschappen horen de regengoten uit staal, elektrische, mechanische of handmatige roldeuren over de volle breedte en de optie voor rijpaden aan het einde of binnen de tunnel. "Al onze tunnels kunnen in gotische bouwwijze geconstrueerd worden. Dit ondersteunt de stabiliteit van de tunnels. Steile zijwanden bieden meer comfort en ruimte - de planten kunnen tot aan de rand staan. De bouwwijze zorgt er bovendien voor dat in de winter sneeuw gemakkelijk van het dak glijdt."

De tunnel biedt een goede bescherming voor kwetsbare aardbeiplanten, weet Christian: "Temperatuur- en vochtigheidsschommelingen worden vermindert en de effectieve controle van het tunnelklimaat zorgt voor een verlengd teeltseizoen. Ook de bescherming tegen wind speelt een grote rol bij de kwaliteit van het fruit."

De folie is over het gehele spectrum lichtdoorlatend, dat is belangrijk voor het aroma, de smaak en de kleur: "Een laatst belangrijk aspect is bovendien de reducering van de inzet van gewasbeschermingsmiddelen – een factor die een steeds grotere rol binnen de teelt speelt, niet alleen in Duitsland, maar wereldwijd."

Voor meer informatie:
Christian Kruse
Haygrove GmbH
Industriestraße 20
26160 Bad Zwischenahn
T: +49 (0) 4403 602 62 51
M: christian.kruse@haygrove.co.uk 
W: https://www.haygrove.com/ 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven