Kleinere telers met beperkt budget kunnen handel met VS vergeten

Onzekerheid verdrijft Mexicaanse tomatentelers van de Amerikaanse markt

Nu de Amerikaanse toezichthouders van mening zijn veranderd over het al dan niet toepassen van importheffingen voor Mexicaans groenten en fruit en de onzekerheid over de Tomato Suspension Agreement, hebben sommige telers ervoor gekozen om de Amerikaanse markt te weren totdat de rust is wedergekeerd. Velen van hen zijn kleinere telers die zorgvuldiger moeten kiezen waar ze investeren.

"De situatie wordt ingewikkelder omdat het probleem leidt tot te veel cashflow bij de telers", zegt Alberto Pedraza van El Dorado Growers uit Texas. "Sommige kleinere telers in Mexico kiezen ervoor om op de binnenlandse markt te blijven. Ze hebben niet genoeg contant geld om het voorschot te betalen dat nodig is om met de Verenigde Staten te handelen. Ook wil niemand in een risicovolle omgeving investeren."

Pedraza voegde eraan toe dat dit een blijvend effect zal hebben tot in het volgende jaar. "Een ander gevolg is dat sommige van deze telers niet investeren in volgend seizoen, wat betekent dat het mogelijk is dat er volgend jaar minder tomaten uit Mexico naar de Verenigde Staten komen. Wat betekent dit voor Amerikanen? Het resultaat zal zijn dat zowel de vraag als prijzen zullen toenemen."

Hij zei dat El Dorado Growers en andere bedrijven continu aan hun programma's werken om zichzelf goed te positioneren voor de toekomst. "We blijven gefocust om ervoor te zorgen dat ons huidige programma optimaal is. We streven ernaar om nog efficiënter te zijn, zodat we in de toekomst nieuwe uitdagingen kunnen aangaan.

De teelt in Centraal-Mexico verloopt goed
Wat het huidige seizoen betreft, kunnen de teeltregio's in Centraal-Mexico, waaronder San Luis Potosi, Zacatecas en Puebla, op stabiele volumes rekenen. Baja in het noordwesten zal naar verwachting binnen de komende twee weken weer van start gaan. Pedraza zei dat het programma van El Dorado Growers in Centraal-Mexico van mei tot eind november loopt.

"Ons programma bevindt zich momenteel in San Luis Potosi, in het noordoostelijke deel van de staat", zei hij. "Het is een heel mooie regio en het klimaat zorgt voor stabiele omstandigheden tijdens de zomermaanden. Tomaten worden in deze tijd van het jaar in Centraal-Mexico geteeld. Telers uit Baja wachten tot hun tomaten volgroeid zijn, wat nog een week tot tien dagen zal duren."

Beperkte Amerikaanse voorraad voor een ​​sterkere markt 
Sommige leveringsregio's in de Verenigde Staten produceren niet in hetzelfde tempo als verwacht vanwege de doorgaans koelere omstandigheden in de vroege zomerperiode. Maar dit zou eind augustus moeten veranderen, omdat meer regio's zoals het Middenwesten en Canada de teelt verhogen. Tot dit gebeurt, wordt voorspeld dat de tomatenprijzen zullen stijgen.

"Er komt momenteel niet zoveel volume uit het Middenwesten", aldus Pedraza. "Als de grens tussen Mexico en de VS zou sluiten, zou er op dit moment niet genoeg zijn om aan de Amerikaanse vraag te voldoen. Leamington en het Middenwesten zouden echter over ongeveer vier weken van start moeten gaan. De prijzen voor romatomaten liggen tussen € 11 en € 14 en voor ronde tomaten tussen € 11 en € 14. En met een beperkte voorraad op de markt, kunnen we verwachten dat de prijzen de komende week zullen stijgen."

Voor meer informatie:
Alberto Pedraza
El Dorado Growers
Tel.: +1 (956) 580-3200
ap@edgrowers.com
www.edgrowers.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven