Italiaans onderzoek naar verspreiding in paprikateelt

New Delhi-virus voor het eerst aangetroffen bij paprika's in Europa

Het New Delhi-virus (ToLCNDV) komt al enige tijd voor in het zuiden van Europa (Spanje, Italië) en in 2017 werd daar ook Marokko aan toegevoegd. Het virus, dat wordt overgedragen door Bemisia tabaci (tabakswittevlieg), werd al aangetroffen in onder meer tomaat, komkommer en courgette. Nieuw onderzoek wijst nu ook op de mogelijkheid dat paprikaplanten besmet raken. Of dat mogelijk was, daarover bestond tot op heden onduidelijkheid.

In 2018 hebben wetenschappers van het Research Centre for Plant Protection and Certification (CREA-Rome), Institute for Sustainable Plant Protection, National Research Council (IPSP-CNR - Napels) en de Universiteit van Palermo (Italië) afzonderlijke onderzoeken uitgevoerd naar de beschermde paprikateelt in twee Italiaanse regio's: Lazio en Campania. De kassen bevonden zich in gebieden met een hoge dichtheid van de tabakswittevlieg en waar sinds 2016 uitbraken van het New Delhi-virus hebben plaatsgevonden bij cucurbitaceae.

Op de foto staat een paprikaplant afgebeeld die vergeling en bladkrulling van de bladeren vertoont, wat wijst op een infectie van het New Delhi-virus in de regio Campania in september 2018.

Uit enquêtes bleek dat sommige planten die symptomen van vergeling en bladkrulling vertoonden in beide regio's werden aangetroffen, terwijl telers geen symptomen op de vruchten hadden waargenomen of gemeld. Bladeren die symptomen vertoonden werden in de late zomer van 2018 waargenomen bij verschillende paprikaplanten en de zich nabij bevindende courgettes die de typische symptomen vertoonden die door het New Delhi-virus worden veroorzaakt. Het DNA werd geëxtraheerd en de aanwezigheid van het New Delhi-virus werd onderzocht.

De analyse van de sequenties van het New Delhi-virus toonde een laag niveau van genetische variabiliteit tussen de twee paprika-isolaten uit de regio's Lazio en Campania, terwijl een hoge genetische overeenkomst werd waargenomen tussen het courgette-isolaat en beide paprika-isolaten uit Campania en Lazio.

De gekarakteriseerde isolaten vertoonden ook een hoge sequentiegelijkenis met zowel het DNA-A van een meloenisolaat als DNA-B van een courgette-isolaat van het ToLCNDV-ES-genotype. Ze vertoonden ook een hoge gelijkenis in vergelijking met de andere Spaanse isolaten die zijn verzameld sinds de eerste verschijning van het virus in 2014, en met de Tunesische en Marokkaanse isolaten (uit respectievelijk 2015 en 2018), wat volgens de onderzoekers de aanwezigheid van een mediterrane populatie van het New Delhi-virus aantoont..

"Voor zover wij weten, is dit het eerste keer dat er melding wordt gemaakt van een New Delhi-virusinfectie van paprika in Europa en het laat zien dat paprika ook kan dienen als een gewas waarvandaan het virus zich verder kan verspreiden naar andere nachtschades en cucurbitaceae. 

Bron: Luigi M., Bertin S., Manglli A., Troiano E., Davino S., Tomassoli L., Parrella G., 'First report of Tomato leaf curl New Delhi virus causing yellow leaf curl of pepper in Europe', Juli 2019, Plant Disease.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.