Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peter du Crocq, VanDerEng, over invoering nieuw plantenpaspoort:

"Doe het vanaf de bron in één keer goed, dan heb je er geen omkijken meer naar”

Tholen – Op 14 december zal een uitroepteken in de agenda of een automatische pop-up melding telers eraan herinneren dat die zaterdag de nieuwe Europese Plantgezondheidsverordening ingaat. Vanaf dat moment moeten alle voor opplant bestemde planten (en zaden), waaronder dus ook groenteplanten, vergezeld worden van een plantenpaspoort.

Een administratieve en logistieke uitdaging, waarop telers eigenlijk nu al (zo goed als) ingespeeld moeten zijn. Dat adviseert Peter du Crocq tenminste. Hij is namens label- en etikettenproducent VanDerEng gespecialiseerd in het nieuwe plantenpaspoort en wat daar allemaal voor de teler bij komt kijken. “Jonge planten voor opkweek of stek dat nu opgepot wordt, maar dat pas na 14 december uitgeleverd wordt, kunnen telers het beste nu al van het juiste label voorzien. Dat voorkomt dat telers dan onbewust alsnog in de fout kunnen gaan.”

Eén strak format om fouten te voorkomen
De omschakeling die eraan zit te komen mag eigenlijk geen verrassing meer zijn voor telers. Bijvoorbeeld vanuit Naktuinbouw wordt de nodige kennis en informatie met de telers gedeeld. Toch zullen zij, ondanks alle goedbedoelde adviezen en tips van hoger hand, uiteindelijk zelf hun producten van het juiste plantenpaspoort moeten voorzien. Maar hoe doe je dat? Peter du Crocq voorziet telers graag van advies en met VanDerEng heeft hij alles in huis wat nodig is om een goed label of etiket te maken dat aan de eisen voldoet.

Foto Naktuinbouw. Vorm, grootte en lettertype op het plantenpaspoort mogen afwijken. Peter: “Zolang alle verplichte informatie er maar op staat, netjes ingekaderd en leesbaar.”

Wie wist er bijvoorbeeld dat het plantenpaspoort op een label niet in de grond gestoken mag worden waardoor het paspoort niet meer zichtbaar is, maar dat een plantenpaspoort gedrukt op een pot maar bedekt met een potcover wel is toegestaan?  Of dat als een Deense kar met één soort product beladen is en is ingeseald met plastic, er maar één label nodig is?

Geen ver-van-mijn-bed-show meer
Peter weet dat inmiddels allemaal wel. Hij volgt al sinds de eerste gesprekken in 2016 de besprekingen op de voet en zeker sinds vorig jaar is hij er volop mee bezig. “In het begin mag het misschien een ver-van-mijn-bed-show zijn geweest, zeker voor telers, maar nu komt het steeds dichterbij. Dat merk ik ook aan de vragen van telers bij wie ik sowieso vaak over de vloer kom.”

Overigens niet alleen telers uit Nederland, maar ook in België en in Duitsland komt Peter regelmaat bij telers over de vloer. Ook zij zijn druk bezig met de invoering en de aanpassingen van het productiesysteem die het nieuwe plantenpaspoort vereist. “Vooral voor de kleinere telers is dit weer een nieuwe eis die maakt dat zij moeten investeren in de benodigde apparatuur. Maar ook zo’n 850 nieuwe paspoortplichtige groentekwekers en veredelaars van groentezaden moeten straks allemaal een plantenpaspoort aan hun product toevoegen.”

Eerst de basis, daarna personaliseren
Afhankelijk van de wensen en de eisen van de teler, levert VanDerEng de soft- en hardware die bij de omschakeling komt kijken. “Daarmee moet je denken aan een printer en een softwarepakket dat ervoor zorgt dat het juiste format plantenpaspoort op alle gewenste media komt te staan, van label tot etiket tot sticker. Het is belangrijk dat alle verplichte informatie (botanische naam, iso-code voor lidstaat en land van oorsprong/productie, fytosanitair registratienummer en traceerbaarheidscode) op het label staat, netjes ingekaderd én leesbaar. Als dat goed zit hoeven telers na 14 december geen sancties te vrezen. En wie wil, kan de pot of het label daarna altijd nog personaliseren.”

Voor meer informatie:
VanDerEng
www.vandereng.nl 
info@vandereng.nl 

Peter du Crocq
Peter.ducrocq@vandereng.nl 
+31 (0) 622 457 788