Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jeroen Buyck (Calsa) over vijf jaar Rusland-boycot:

“Hoewel we erg afhankelijk van Rusland waren hebben we toch nog de omzet op peil weten te houden”

Tholen – Vijf jaar geleden stelde Rusland een boycot in voor (onder meer) alle groenten en fruit uit de EU, de Verenigde Staten, Australië, Canada en Noorwegen. De importstop gold vanaf donderdag 7 augustus 2014 voor de periode van één jaar, maar is inmiddels al vier keer verlengd. We vragen Belgische en Hollandse exporteurs naar de gevolgen. Vandaag Jeroen Buyck van Calsa.

“De gevolgen van de boycot waren redelijk groot voor Calsa. We hadden net een nieuwe loods gebouwd, omdat we fors gegroeid waren door de verkoop op de Russische markt. Toen die loods twee maanden klaar was, kwam het embargo er. Gelukkig waren we altijd spaarzaam geweest en hadden we geen gekke dingen gedaan, dus we konden wel tegen een stootje. Echter bleef de shock wel groot, omdat een groot deel van onze omzet afhankelijk was van de Russische markt”, blikt Jeroen terug.


Foto's van groenten en fruit in Rusland. Mandarijnen uit China, Romaine sla en Paprika's uit Iran. 

Op de vraag of Calsa door de boycot versneld op zoek gegaan is naar nieuwe markten antwoordt de exporteur: “Door de boycot hebben we het roer moeten omgooien en zijn we op zoek gegaan naar nieuwe markten om het omzetverlies op te vangen. Omdat er geen enkel ander land is met 140 miljoen inwoners en een hoofdstad die met een vrachtwagen goed te bereiken is en waar import tevens een noodzaak is, hebben we ervoor gekozen om onze andere actieve markten verder uit te diepen. Tegelijkertijd zijn we nieuwe markten gaan verkennen voor hardfruit zoals export op verre bestemmingen zoals India, China, Japan. Ons team dat actief is op de Russische markt is ook een stuk kleiner dan voorheen.”

“We zijn er uiteindelijk toch in geslaagd onze omzet op hetzelfde peil te houden, waar we heel tevreden mee zijn. Nu exporteren wij nog steeds in beperkte mate naar Rusland, maar dan wel re-exportgoederen, dus alles wat niet uit Europa of de VS komt. Uiteraard is dit maar een fractie van voorheen. We zien bij ieder bezoek aan Rusland dat andere landen de rol van Europa hebben overgenomen hebben. Vooral Iran, China, Turkije, Azerbeidzjan, Servië zijn zeer actief op de Russische markt, maar de eigen productie in Rusland is ook sterk gestegen in volume en in kwaliteit.”


Foto's van groenten en fruit in Rusland. Cherrytomaten uit Marokko en trostomaten uit Iran.

Of hij nog hoop heeft dat de boycot wordt opgeheven? “Als we realistisch zijn, is het duidelijk dat de tijden van vroeger niet meer terugkomen. Dit is vooral heel triest voor de Nederlandse en Belgische perentelers, die mensen kunnen geen kant op. En het lijkt alsof de politiek weinig begrip heeft voor hun situatie en hoe ze er verzeild in zijn geraakt. Tevens is de tomaten- en paprikateler ook getroffen door de boycot. In april/mei was Rusland een mooie klant die vroeg in het seizoen al een mooie prijs betaalde. Verder hebben vooral de Spaanse telers veel handel in de winter verloren aan de Marokkanen en de Spaanse steenfruitsector die ook fors gegroeid was de laatste jaren, heeft veel moeite met de prijzen sinds het embargo”, vervolgt Jeroen.

“Als je de politiek goed analyseert, zie je dat we bijna terug in de jaren ’70/’80 zitten: er is geen volledige Koude Oorlog, maar de NAVO en Rusland zijn toch niet bepaald vrienden. Bovendien verschuift de macht van Europa en de VS naar Azië en die realiteit zorgt ervoor dat Rusland zich wil profileren ten opzichte van de Aziatische (buur)landen. Hoop op een betere relatie tussen Europa en Rusland blijft er wel, maar dat zal niet snel gebeuren. De echte baas binnen Europa is Duitsland en zij liggen er niet bepaald wakker van dat er minder groenten en fruit naar Rusland geëxporteerd worden. Integendeel, hun import is daardoor nog goedkoper geworden en dus beter voor hun handelsbalans. Moesten morgen de Duitse wagens Rusland niet meer binnenkomen, dan zou er wel sneller een oplossing komen, daar ben ik zeker van”, besluit Jeroen.

Voor meer informatie:
Jeroen Buyck
Calsa 
Roeselaarsestraat 9b
8850 Ardooie
+32(0) 51 74 73 74
jeroen@calsa.be   
www.calsa.be