15 augustus, open dag Proeftuin Randwijk

Opening van nieuwe Cabrio-kap op open dag proeftuin Randwijk

Op donderdag 15 augustus 2019 organiseren Fruitconsult BV, de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO), de Centrale Adviesdienst Fruitteelt (CAF) en Wageningen University & Research (WUR) de jaarlijkse open dag op de proeftuin in Randwijk. Het programma start om 14.15 uur (inloop vanaf 13.30 uur). De activiteiten eindigen rond 20.30 uur waarna wordt afgesloten met een gezellige borrel.

Tijdens deze dag worden fruittelers en andere beroepshalve geïnteresseerden uit binnen- en buitenland geïnformeerd over de allernieuwste inzichten op het gebied van hoogwaardige en duurzame productie van appels, peren, pruimen, kersen én kleinfruit.  

Opening cabrio-kap, een afwisselend programma én een bedrijvenmarkt.
Dit jaar heeft de organisatie voor de bezoekers een uitzonderlijk inspirerend en afwisselend programma samengesteld.

Het programma start met een kort symposium waarin aandacht is voor de nieuwe cabrio-kap op Proeftuin Randwijk, die tijdens de open dag feestelijk geopend zal worden door drs. Marjolijn Sonnema. Zij is directeur-generaal Agro bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Drs. Marjolein Sonnema, directeur-generaal Agro bij het Ministerie van LNV

Aansluitend zijn er verschillende veldexcursies, zijn er demonstraties en is er een ruim opgezette bedrijvenmarkt.

Tijdens de veldexcursies is aandacht voor het teeltsysteem van de toekomst en kunt u diverse 2D-plantsystemen bekijken. Daarnaast is er aandacht voor watergift, voor onkruidbeheer, voor rassen en onderstammen en de overkapte teelt van appel en peer. Ook het nieuwe biologische perceel met 9 appelrassen en 4 perenrassen zal worden bezocht.

Op het open veld van de proeftuin worden mechanisatiedemo’s getoond. U kunt kennismaken met innovatieve spuittechnieken en met de nieuwste manieren van mechanische onkruidbestrijding. Tevens kunt u een presentatie bijwonen over de tussentijdse resultaten van het project Fruit 4.0 dat gaat over technologie en datamanagement voor de fruitketen.

Tijdens de open dag vormt het bedrijvenplein achter het hoofdgebouw van Proeftuin Randwijk het hart van de open dag. Het is de ontmoetingsplaats waar bezoekers onder het genot van een hapje en een drankje inspiratie op kunnen doen. Meer dan 50 standhouders laten u kennismaken met nieuwe producten en diensten die zij bieden voor de professionele fruitteelt.

De cabrio-kap
De cabrio-foliekas, kortweg cabrio-kap genoemd, is het belangrijkste onderdeel van een nieuw teeltsysteem “Beschermde Appelteelt” waarnaar Wageningen University & Research in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit sinds 2018 onderzoek doet. Deze cabrio-kap is net gebouwd en uniek in Europa voor het fruitteeltonderzoek.

De cabrio-kap op de Proeftuin Randwijk

Meer informatie over de cabrio-kap en dit project:
Bekijk dit filmpje:  cabrio-kap beschermt appels tegen schimmelziekten
Internet: Groenegewasbescherming.nl/appel

Praktische zaken
Supporters, sponsoren en partners van de proeftuin kunnen gebruik maken van vrijkaarten. Aan anderen wordt een toegangsprijs van € 100,- gevraagd. De toegangsprijs is inclusief een hapje en een drankje. Bezoekers die ter plekke sponsor of supporter worden, kunnen alsnog kosteloos de open dag bezoeken.

De open dag is bedoeld voor telers van appels, peren, pruimen, kersen en kleinfruit. en andere beroepshalve geïnteresseerden.

Voor kleinfruittelers is er van 17.00 uur tot 18.30 uur een aparte veldexcursie gericht op het houtig kleinfruit.

Ook buitenlandse telers zijn van harte welkom. Voor hen wordt een Engels- en Duitstalige rondleiding georganiseerd.

Het definitieve en volledige programma kunt u hier downloaden.

Rabobank hoofdsponsor open dagen
Proeftuin Randwijk heeft ook dit jaar vier lokale Rabobanken aan zich verbonden als hoofdsponsor voor de open dagen. Dit zijn Rabobank Maas en Waal, Rabobank Oost Betuwe, Rabobank West Betuwe en Rabobank Bommelerwaard. De Rabobank is ook aanwezig op de bedrijvenmarkt.

Voor meer informatie:
Patricia Hoogervorst
Proeftuin Randwijk
Lingewal 1
6668 LA Randwijk
Mob: +31 (0)6 27 35 22 24 
info@proeftuinrandwijk.nl
www.proeftuinrandwijk.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven