Fotoreportage van boomstam tot kist

Toename houten kisten voor AGF verwacht, maar hoe worden ze gemaakt?

Jarenlang was hout het enige materiaal dat gebruikt werd voor het vervaardigen van groenten- en fruitkisten totdat begin jaren negentig karton in opkomst kwam, wat tot grote veranderingen binnen de verpakkingssector heeft geleid. 

Dit vertelt Alberto Palmí, directeur van de Spaanse Federation of Wood Packaging and its Components (FEDEMCO) tijdens een bezoek aan de sector in de provincie Valencia, waar de meeste Spaanse houten AGF-kisten worden vervaardigd. Alberto Palmí, die een diploma rechten op zak heeft, behoort tot de derde generatie van een familie die zich toelegt op de fabricage van houten kisten voor het verpakken van groenten en fruit. 

Hier begint het fabricage van de houten kisten: stammen populierenhout gaan de zagerij in.

De stammen worden geveld en geschuurd (boven) voor ze verwerkt worden tot dunne houten planken (onder).

De enige behandeling die het hout ondergaat, is blootstelling aan hoge temperaturen. 

“In Spanje werden houten kisten zo'n zestig jaar geleden voor het eerst gebruikt voor de export van fruit. Hiermee was het land een pionier in Europa en de rest van de wereld maar het kreeg al snel navolging van Frankrijk. In de jaren tachtig, nog voor karton aan zijn opmars begon, telden de regio's Valencia en Murcia ongeveer 250 bedrijven die zich bezighielden met de productie van houten kisten. Vandaag de dag zijn dit er nog maar 60 (en 90 in heel Spanje). Deze afname is voornamelijk het gevolg van de technologische veranderingen in de sector en het samengaan van bedrijven. Tot het jaar 2000 bleef het aantal dalen waarna het stabiliseerde," legt Palmí uit. 

De dunne planken (boven) worden gebruikt voor het vervaardigen van multiplex platen voor de kisten (onder).

FEDEMCO werkt samen met 82 Spaanse bedrijven die samen ongeveer 600 mln AGF-kisten vervaardigen. Citrus, aardbeien en steenfruit worden het vaakst in de houten kisten verpakt maar dit geldt ook in toenemende mate voor appelen, mede dankzij een recent ondertekend contract met de PGI Poma de Girona. 

Multiplex platen voor de fabricage van houten kisten opgeslagen in één van de grootste productiefaciliteiten van houten kisten in Europa

De houten kisten, die in Spanje worden gemaakt, hebben een inhoud variërend van 250 gram tot 5 kilo, wanneer deze bedoeld zijn voor de verkoop van fruit en tot wel 20 kilo, wanneer deze bedoeld zijn voor transport en/of export. De trend voor kleinere kisten groeit, wat mede komt door de veranderende gezinsgrootte. 

Eerst worden de platen met inkt bedrukt en vervolgens worden ze gezaagd.

Eén van de voordelen van hout ten opzichte van andere materialen is het imago. "In een houten verpakking kan fruit op een geweldige manier worden gepresenteerd. Premium fruitmerken verpakken hun producten dan ook in hout. Daarnaast is het eenvoudig te transporteren en reguleert het de temperatuur en luchtvochtigheid. In grote producerende landen, zoals China en de Verenigde Staten, is hout het meest gebruikte verpakkingsmateriaal voor groenten en fruit," zegt de woordvoerder van de federatie. 

Het vervaardigen van de hoekdelen van de kisten

Metaaldraad voor de productie van de nietjes die gebruikt worden om de kisten te monteren.

De hoeken worden aan de voorgedrukte zijpanelen geniet.

Gezien de toenemende zorgen van consumenten over het overmatig gebruik van wegwerpplastic en het groeiend milieubewustzijn winnen houten kisten aan populariteit. Dit vertaalt zich ook naar een stijging van de waarde van de populierenteelt, een van oorsprong Europese boomsoort waarvan het hout voor de verpakkingen afkomstig is. 

“Bosgebieden in vele delen van Europa worden opnieuw aangeplant en op deze manier dragen we als sector bij aan het stoppen van de leegloop van plattelandsgebieden. In China is het aantal bomen dat wordt geplant nu al vier maal hoger dan in Europa," vertelt Palmí.

De bodem wordt bevestigd en dan is de montage van de kist klaar (onder).

Houten kisten hebben een lange levensduur. Consumenten kunnen ze niet alleen thuis hergebruiken maar ze zijn ook volledig recyclebaar, "Als de eveneens herbruikbare nieten zijn verwijderd, hoeven ze alleen maar te worden samengeperst. Het samengeperste hout wordt vervolgens gebruikt om spaanplaat te maken dat bijvoorbeeld in de meubelindustrie wordt gebruikt. Daarnaast wordt hout dat niet geschikt is voor het vervaardigen van kisten gebruikt als brandstof in de houtzagerijen. De houten kisten zijn een perfect voorbeeld van kringloopeconomie."

De federatie wil zich op de binnenlandse markt richten, waar zij verwacht flink te kunnen groeien. Volgens Alberto Palmí biedt Spanje een enorm potentieel aangezien het land de grootste exporteur van groenten en fruit in Europa is.

"Tijdens het afgelopen aardbeienseizoen hebben sommige supermarktketens de afzet van hun aardbeien weten te verdubbelen door het fruit in houten kistjes aan te bieden. We doen veel aan promotie en verwachten dit jaar een flinke groei door te maken."

Voor meer informatie: 
Alberto Palmí Alcober
FEDEMCO
T: +34 96 349 57 13 
direccion@fedemco.com
www.fedemco.com

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.