Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nederlands paprikaseizoen gaat nog door tot ongeveer week 45

Zware paprika's leveren het meest op want die zijn er het minst

Tholen – Het vruchtgewicht van paprika’s loopt na de langste dag traditioneel langzaam terug. Zwaardere sorteringen doen het dan vanzelfsprekend goed, omdat er van deze paprika’s steeds minder wordt gesneden. “De paprikamarkt kenmerk zich altijd door flinke pieken en dalen, maar vanaf week 30 worden die extremen minder. Ook dit jaar. Een redelijk goed jaar voor alle kleuren, met rood als uitschieter”, bevestigt een handelaar.

Tot en met week 31 was de prijsvorming erg goed en waren de producties hoog. Menig teler kon dit seizoen topproducties noteren tijdens de gebruikelijke productiepieken die de teelt van paprika’s zo uitdagend maakt. Voor Hoogweg Paprikakwekerij in juli nog reden voor een speciale beloning voor de medewerkers.

Na matige zetting nu massale zetting
Ook bij Léon Barendse, teler van oranje paprika’s, werden er dit jaar hoge producties gehaald. “In de zomer hebben we een goede, lichtrijke periode gehad die volgde op een donkere periode. In die periode bleef de zetting wat achter en met het extra licht volgde vervolgens een massalere zetting. Daarvan plukken we nu de vruchten en dus zie je piekproducties, al verschilt dat uiteindelijk ook wel weer per teler.”

De laatste twee weken vallen de prijzen lager uit. Er worden nog steeds veel paprika’s geoogst, maar wel iets minder kilo’s. “In plaats van 5 of 6 paprika’s voor 1 kilo heb je er nu gemiddeld 7 of 8 nodig”, laat de handelaar weten. “Per saldo heb je dan nog steeds veel product, terwijl het de zwaardere sorteringen zijn die de hoogste prijs opleveren. Daarvan zijn er immers het minst.”

Nederlandse paprika’s kom je, naast op grote afzetmarkten als Duitsland en Engeland, ook in Noorwegen tegen, zoals op deze ingestuurde foto te zien is. 86 kronen, oftewel €8,60 voor een kilo, dat klinkt niet slecht.

In afwachting van de omschakeling
De kwaliteit van de paprika’s houdt zich ondertussen goed ondanks de hitte eerder deze zomer. De handelaar had na de weersextremen meer problemen verwacht dan uiteindelijk het geval was. “Her en der zie je wel wat neusrot of brandplekjes, maar die kunnen er prima uitgepikt worden tijdens het sorteren. We zijn de hitte goed doorgekomen.”

De handelaar verwacht het Nederlandse seizoen de komende twee maanden goed af te sluiten alvorens over te schakelen op Spaans product. “In week 39-40 ga je die omschakeling zeker merken.”

Léon rekent er in ieder geval niet op dat hij in die weken nog hele goede prijzen voor zijn product krijgt. “Wij hebben tot pakweg week 45-46 nog paprika’s, maar qua prijzen zullen het zeker niet de beste weken zijn. Wat voor je kostprijs nog wel helpt, is dat de meeste kosten al gemaakt zijn. Vroeger waren de laatste weken nog weleens de betere weken, maar nu Spanje steeds vroeger is en zijn zaakjes steeds beter op orde heeft, is het lastiger. Zeker voor de kleurtjes. In rood zie je soms in het najaar nog wel wat betere prijzen.”