"Een gecontroleerd vernevelingssysteem vergroot de gewasproductiviteit"

"Hogedruk vernevelingssystemen stellen telers in staat om de kassen te bevochtigen, maar ook om de temperatuur beter te regelen", vertelt Alexander Ievgeniuk van Lubing. "Het is een hulpmiddel dat wordt gebruikt in warmere klimaten, maar ook in koelere klimaten zijn nut heeft bewezen. Telers kunnen profijt hebben van het feit dat ze extra controle krijgen over hun gewas."

Om voor meer flexibiliteit te zorgen en een eenvoudige installatie mogelijk te maken, heeft het bedrijf het Lubing Top Climate System ontwikkeld.

Hogedruksproeiers
Met een druk van 70 bar wordt water als een nevel in de lucht van de kas verspreidt. Dit proces gebeurt met behulp van hogedruksproeiers. De waternevel verdampt en haalt de warmte-energie uit de lucht, waardoor de luchttemperatuur wordt verlaagd en tegelijkertijd de luchtvochtigheid wordt verhoogd.

"De waterdruppeltjes zijn zo klein dat ze zich niet afzetten op de teelt en de planten niet beschadigen", legt Ievgeniuk uit. “Een gecontroleerd vernevelingssysteem maakt het voor de planten gemakkelijker om de watertoevoer door het wortelstelsel in evenwicht te houden met de verdamping - de huidmondjes blijven meer open. Dit verhoogt de gewasproductiviteit en vermindert de irrigatie- en energiekosten.”

Geschiedenis
Het Top Climate systeem is ontwikkeld door de Duitse ingenieurs van Lubing. Het bedrijf bestaat al 70 jaar, sinds 1949 en werkt al 30 jaar met de hogedruk vernevelingssystemen. Na veel ervaring opgedaan te hebben in varkens- en kippenstallen, hebben ze hun activiteiten de afgelopen jaren uitgebreid naar de glastuinbouw.

Internationale vraag
"We hebben gemerkt dat er een grote vraag was naar de klimaatsystemen die we bieden", zegt Ievgeniuk. "De vraag is vooral internationaal - van telers die actief zijn in warmere klimaten maar ook uit andere delen van de wereld waar een koud klimaat heerst."

Lubing heeft projecten uitgevoerd in Mexico en verschillende plaatsen in Zuid-Amerika, maar ook op hun thuismarkt in Duitsland. Het systeem wordt gebruikt in een breed scala aan gewassen, waaronder orchideeën, tomaten, aardbeien, bramen, komkommers, pepers, paprika's en rozen.

"Onze groeimarkten zijn momenteel voornamelijk glazen kassen in warmere klimaten", aldus Ievgeniuk. "Ik heb Mexico en Zuid-Amerika al genoemd, maar we kijken ook naar Egypte en het Midden-Oosten voor potentiële nieuwe klanten."

Modulariteit
Lubing onderscheidt zich door een modulair systeem aan te bieden, legt Ievgeniuk uit. Zoals te zien is in hun animatie, bestaat het systeem uit verschillende delen en kan het eenvoudig in de kas worden geïnstalleerd. Het systeem is ontworpen om eenvoudig gemonteerd te kunnen worden. “Onze sproeierlijnen zijn zes meter lang, wat voor een eenvoudigere en snellere verbinding zorgt. Daar komt bij dat onze sproeierlijnen al uitgerust zijn met de vooraf gemonteerde spuitdopadapter, waardoor ze gemakkelijker te monteren zijn. Het aansluiten en installeren gaat veel sneller, wat ervoor zorgt dat er minder tijd nodig is voor de installatie van het systeem. Zonder in te leveren op de kwaliteit, kunnen we kosten besparen op zowel het systeem als de arbeidskosten.”

Voor meer informatie:
Lubing Maschinenfabrik GmbH & Co.KG.
Lubingstrasse 6
49406 Barnstorf 
Germany
T: +49 5442 / 9879 0
F: +49 5442 9879 33
info@lubing.de 
www.lubing.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.