Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Skal moet mandaat krijgen, ook bij niet-gecertificeerde bedrijven"

Sector wil term 'biologisch' zelf beschermen

RTL meldde dit weekend dat van 68 bedrijven het vermoeden bestaat dat ze de afgelopen jaren ten onrechte producten als biologisch hebben verkocht of aangeprezen (klik hier voor het betreffende artikel). Dit is aanleiding voor een nieuwe discussie over de aanpak van overtreders en fraudeurs. De bescherming van de term biologisch ligt op dit moment nog in handen van de NVWA. Om in de toekomst daadkrachtig op te kunnen treden tegen onterecht gebruik van de beschermde term, pleit de biologische sector er voor om de term 'biologisch' zelf te mogen beschermen.

Reactie Skal 

Op de eigen website heeft Skal de volgende reactie geplaatst:

Skal Biocontrole ziet erop toe dat de bijna 5000 bio-bedrijven in Nederland betrouwbare biologische producten op de markt brengen. Het gebruik van de aanduidingen 'biologisch' en/of 'ecologisch' is wettelijk beschermd. Ondanks deze wettelijke verplichting gebeurt het dat bedrijven producten met biologische verwijzingen op de markt brengen, zonder hiervoor door Skal gecertificeerd te zijn.

Bedrijven en consumenten kunnen deze misleidende praktijken bij ons melden. (Hier kunt u verifiëren of bedrijven biologisch gecertificeerd zijn.)

Wij attenderen bedrijven op de voorwaarden verbonden aan het gebruik van biologische verwijzingen. Onze ervaring is dat meer dan de helft van deze bedrijven zich alsnog laat registreren bij Skal of de biologische verwijzingen verwijdert. De bedrijven die volharden in deze misleiding geven wij door aan de NVWA. Deze bedrijven krijgen te maken met sancties totdat zij zich conformeren aan de wet- en regelgeving.

Jaarlijks hebben Skal en/of de NVWA bij een paar bedrijven de verdenking dat ze structureel gangbare producten verkopen als biologisch. Hoewel Skal deze bedrijven zo snel mogelijk decertificeert, is het voor rechtsherstel en afschrikking van belang dat er ook andere sanctiemaatregelen tegen dergelijke bedrijven genomen worden. Denk hierbij aan boetes, straffen en het terugvordering van genoten financieel voordeel. Bij dergelijke bedrijven kan de NVWA de opsporing starten, eventueel gevolgd door een  strafrechtelijke vervolging door het openbaar ministerie (OM). Skal vindt het belangrijk dat hier meer aandacht voor komt om voldoende middelen te kunnen inzetten om zo afschrikking te organiseren voor het frauderen met biologische producten.

De biologische sector heeft transparantie en integriteit hoog in het vaandel. Het is dan ook zaak om eventuele rotte appels snel op te sporen en uit het systeem te verwijderen.

Reactie Bionext

Ketenorganisatie Bionext heeft de volgende reactie op haar website geplaatst:

Sector wil term 'biologisch' zelf beschermen

De biologische sector pleit voor het zelf mogen beschermen van de term 'biologisch', het mandaat ligt momenteel bij de NVWA. Dit naar aanleiding van het RTL item, waarin zij melden dat 68 bedrijven wegkomen met het onterecht gebruik van de beschermde term.

‘Biologisch’ is in Nederland een wettelijk beschermde term. Net als het bijbehorende biologische keurmerk, wat in Nederland alleen gebruikt mag worden door bedrijven die biologisch gecertificeerd zijn door controle-organisatie Skal. De productie van een (landbouw)product of voedingsmiddel moet aan heel veel Europese wettelijke voorschriften voldoen om het biologische keurmerk, het 'groene blaadje', te mogen dragen.

Een bedrijf dat zichzelf biologisch noemt of producten als biologisch verkoopt zonder bij Skal geregistreerd te zijn, misleidt de consument. Deze bedrijven kunnen nu alleen door de NVWA worden aangepakt, aangezien Skal alleen gaat over de bij haar geregistreerde bedrijven. "Een kink in de kabel", aldus ketenorganisatie Bionext, die ervoor pleit dat Skal het mandaat voor de bescherming van de biologische term krijgt, ook bij niet-gecertificeerde bedrijven.

Zodra Skal constateert dat een bedrijf, dat niet geregistreerd is bij Skal, de aanduiding biologisch gebruikt, wijst Skal het bedrijf erop dat dit niet is toegestaan. Vaak gaat het om zelfpluktuinen, stalletjes langs de weg of marktkramen, waarbij ondernemers niet beseffen dat ze een fout begaan. Het bedrijf kan ervoor kiezen om zich te laten certificeren of om het woord biologisch in hun communicatie te schrappen. Een enkeling past het niet aan. Dan kan Skal niets meer doen en moet de NVWA verdere maatregelen nemen, maar dat blijft vaak uit.

Om ervoor te zorgen dat de consument zeker weet dat een product biologisch is, wil Bionext dat Skal naast de controle op biologische bedrijven ook verantwoordelijk is voor de controle op het onterecht gebruiken van de term biologisch door niet-geregistreerde bedrijven. Strenge naleving is hierbij van groot belang om het vertrouwen in het biologisch keurmerk te kunnen garanderen.

Voor meer informatie: www.skal.nl en www.bionext.nl 

Publicatiedatum: