Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
André Vahl, Gebr. Vahl:

Na 2 jaar lukt Het Nieuwe Telen steeds beter

André Vahl van Tuinderij Gebr. Vahl voorziet via het Productschap Tuinbouw in een update over Het Nieuwe Telen: "Voor ons staat het vast dat Het Nieuwe Telen de weg van de toekomst is. We gaan nu het derde seizoen in en langzamerhand krijgen we het in de vingers. Er is in de eerste twee jaar best wel eens iets niet optimaal gegaan, maar daarvan hebben we geleerd. Ik ben er van overtuigd dat onze installatie bijdraagt aan het beter benutten van de beschikbare energie.

In 2010 hebben we een kas van 2 hectare bijgebouwd. We waren toen ook al bezig met aardwarmte en we zagen mogelijkheden om met een goede isolatie van de kas en buitenluchtaanzuiging de opgepompte aardwarmte beter te benutten. De nieuwe kas is 7 meter hoog en we hebben een dubbel scherm geïnstalleerd. De gevel is van steggdoppel plaat en we hebben een Priva Climate Optimizer-luchtbehandelingssysteem aan de binnenzijde van de gevel geïnstalleerd. Dit om weersinvloeden te beperken. Per twee goten hangt er één luchtslang onder de teeltgoot.

Leertraject

Het eerste seizoen komkommers in de nieuwe kas ging bepaald niet helemaal vlekkeloos. Het gewas kwam niet opgang en we hadden veel bolblad. Na heel veel gesprekken en onderzoek naar mogelijke oorzaken (we dachten eerst aan schadelijke stoffen in de kaslucht), was onze conclusie dat je bij komkommers de installatie in het begin heel voorzichtig moet gebruiken. Veel luchtbeweging is gewoon niet goed voor jonge komkommerplanten. Je moet eerst ‘fabriek maken’ in de kas, met andere woorden zorg er voor dat er voldoende bladmassa is en dat de verdamping goed op gang is gekomen. Pas dan kan je beginnen met ontvochtigen.

Het tweede jaar is het al een stuk beter gegaan. We hebben iets voorzichtiger gewerkt met de installatie. Ik kan niet exact aangeven hoeveel energie we hebben bespaard. Maar het staat voor mij wel vast dat we minder energie hebben gebruikt dankzij Het Nieuwe Telen. De buistemperatuur was in de nieuwe kas altijd minstens 10 graden lager dan in de oude kas, waar we komkommers op de traditionele manier telen.

Uitnutten aardwarmte

Vanaf 1 december draait de aardwarmte-installatie hier eindelijk voluit. We hebben veel hobbels moeten nemen. Het warme water wordt nadat het door de kas is gegaan nog een keer langs de warmtewisselaars in de LBK gestuurd. Op die manier haal je het maximale uit de aardwarmte. Het is immers toch een dure energiebron.
Dit jaar zullen we een ‘warme start’ maken. We blijven de kas op zo’n 14 à 15 graden houden. De pompen draaien toch. Die warme kas is trouwens niet alleen voor het gewas een voordeel. Ook voor het personeel is het erg aangenaam als het niet koud is tijdens de teeltwisseling.

Perspectief

Het mooiste instrument in de nieuwe kas vind ik de beweegbare dubbele schermen. Daarmee kan je echt heel nauwkeurig inspringen op het actuele weer. Als je een zachte december maand hebt, hoeven ze niet gesloten. En als april bijvoorbeeld koude nachten heeft, dan laat je ze gewoon langer gesloten en ga je ontvochtigen met de LBK. In de nieuwe kas hebben we daardoor de ramen ook minder open gehad afgelopen jaar en konden we meer CO2 in de kas houden.

Ik ben ervan overtuigd dat Het Nieuwe Telen voor collega´s ook perspectief biedt. Energiebesparing is wel het hoofddoel maar je moet wel steeds heel goed blijven kijken naar het gewas en je moet tijd nemen om te leren werken met alle techniek. Voor ons eigen bedrijf denk ik dat de installatie wat is overgedimensioneerd. Maar ja, je kunt niet alles weten als je begint."

Publicatiedatum: