GroentenFruit Huis en Glastuinbouw Nederland reageren op storm in glas water

"Fruitmot is Afrikaans probleem; geen problemen in Nederlandse paprika"

“Wij hebben van geen enkele paprikateler een melding ontvangen dat de Afrikaanse fruitmot in de kas is aangetroffen”, benadrukt Sjaak van der Tak, voorzitter van Glastuinbouw Nederland, als reactie op berichtgeving in diverse landelijke media over de gevaren van de Afrikaanse fruitmot voor met name de Nederlandse teelt en export van paprika’s. In het Algemeen Dagblad en bij de NOS werd gesproken over 'dreiging' en 'kopzorgen' bij telers.

Gerben Messelink, entomoloog, nuanceerde die grote koppen afgelopen vrijdag al bij ons op de website én later die dag kwamen brancheorganisaties GroentenFruit Huis en Glastuinbouw Nederland dus ook met een reactie. Sjaak van der Tak liet weten dat telers een strak protocol hanteren om eventuele problemen te voorkomen. 

De brancheorganisaties GroentenFruit Huis en Glastuinbouw Nederland nemen met klem afstand van de publicaties. Directeur Gert Mulder van GroentenFruit Huis beklemtoont dat het primair een Afrikaans probleem is. “Deze fruitmot kan zich daar nestelen in rozen. Het is zaak dat de telers in bijvoorbeeld Kenia ervoor zorgen dat ze schone producten exporteren naar de Europese Unie.

Het is de taak van de NVWA erop toe te zien dat de bloemen daadwerkelijk vrij zijn van organismen die we in Nederland niet hebben en beslist ook niet willen. Feit is dat de NVWA dit ook goed oppakt; ze onderscheppen partijen en keuren af bij een vondst. Ook in Afrika wordt veel gecontroleerd door de autoriteiten.”

Onjuiste cijfers
Beide organisaties hekelen vooral de toonzetting in de landelijke media, gebaseerd op verkeerde interpretatie van onjuiste cijfers. “Er worden in dit verband aantallen meldingen en stijgingspercentages genoemd die geen betrekking hebben op de Afrikaanse fruitmot, maar op het totaal van onderschepte zendingen”, geeft Sjaak van der Tak aan.

Gert Mulder voegt daar aan toe dat de bijzondere levenscyclus van de Afrikaanse fruitmot het risico van een groter probleem sowieso minimaliseert. “De afnemers van onze paprika’s kunnen gerust zijn.”

Dat laatste onderschrijft Gerben Messelink, onderzoeker entomologie bij Wageningen University & Research. Hij reageert, gevraagd door de brancheorganisaties, nogmaals om de teneur in de eerdere berichtgeving te nuanceren. "Er is zeker geen sprake van een dreiging, feit is dat de sector te allen tijde alert moet zijn om q-organismen als de Afrikaanse fruitmot te weren. Dat Nederlandse paprikatelers problemen krijgen met deze mot is weliswaar niet ondenkbaar, maar wel zeer theoretisch. Voor de teelt en handel zijn de risico’s minimaal, maar vanwege de status moeten de betrokken instanties voortdurend waakzaam zijn en de controles verscherpen als de actualiteit daar aanleiding toe geeft.” Kortom, alertheid is vereist, maar niet anders dan anders. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven