Marcus Pechtl, Gemüsebau & Gastroservice Tirol:

"Goede testresultaten met meloenen uit Tirol"

'Tirol ontwikkelt zich tot meloenenland', luidde een kop van de Österreichischer Rundfunk onlangs. Het exotische fruit groeit en bloeit nu steeds vaker op de akkers in Tirol. Ook Marcus Pechtl – ervaren groententeler en leverancier van de lokale gastronomie in Tarrenz– heeft nu voor het eerst voor de meloenenteelt gekozen. Hij spreekt van een positieve tussenbalans: "Onze meloenen groeien prachtig in de vollegrond. Over enkele dagen zal het gewicht zo'n 1 tot 1,5 kg bedragen en dan zijn de meloenen daadwerkelijk rijp om te oogsten.“

Momenteel is het meloenenaanbod van de nog uitsluitend beperkt tot de suikermeloen. Het doel is echter om vanaf volgend jaar ook watermeloenen – ofwel gebruikelijke ofwel mini-variëteiten– te telen. "We staan zojuist op het punt om de benodigde kennis rondom de meloenenteelt te vergaren. Hoe ziet het eruit met onkruidbestrijding, hoe groot moeten de afstanden tussen de afzonderlijke gewassen zijn... De huidige testresultaten zijn in ieder geval positief“, aldus Marcus.


Marcus Pechtl

De teler en horecaleverancier ziet een interessant potentieel: "We zien een toenemend aantal Aziatische en Arabische gasten in onze streek. Dat wil zeggen aan de hotellerie en hogere gastronomie zullen we dit fruit wel kwijt kunnen raken. Later – als alles goed loopt - willen we echter ook andere gastronomen enthousiast maken voor deze speciale producten.“


Ook Lolo-sla gedijt bijzonder goed in het Gurgetal.

Kool
Naast de meloenen biedt de teler inmiddels circa dertig producten uit eigen teelt aan. Het aanbod wisselt afhankelijk van het seizoen en de oogst. Dit jaar wordt er extra sterk ingezet op kool: "We telen nu voor het eerst spruiten en boerenkool, evenals paksoi. Bij vorige teeltpogingen met Chinese kool hadden we grote problemen met de koolvlieg, ook dat hebben we inmiddels echter onder controle.“

Rechts: verse boerenkool uit Tarrenz.

Alles bij elkaar zijn de teeltomstandigheden erg goed voor de teelt van alle koolsoorten. Des te belangrijker is het ook dat de lokale telers een signaal afgeven en de gastronomie in Tirol indien mogelijk van lokale groenten voorzien. "Ik  streef ernaar om indien mogelijk een compleet lokaal assortiment aan te bieden en mijn klanten onafhankelijk van importen te bedienen. Dat wil zeggen dat wat wij zelf kunnen telen, bieden we ook uit eigen teelt aan. We proberen daarom ook waar mogelijk ervan af te zien om producten uit andere Oostenrijkse teeltgebieden af te nemen.“

Voor meer informatie:
Marcus Pechtl
Gemüsebau + Gastroservice
info@gemüsebau-pechtl.at 
www.gemüsebau-pechtl.at  


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven