Schotse liberaal-democraat Rennie dringt er bij Johnson op aan om de limiet op seizoensarbeiders op te heffen

De leider van de Schotse liberaal-democraten, Will Rennie, dringt er bij premier Boris Johnson op aan om de limiet op het Seasonal Agricultural Workers Scheme op te heffen na frustraties over het beperkte aanbod van seizoenswerkers dat op Schotse teeltbedrijven ervaren wordt. 

Rennie bracht onlangs een bezoek aan East Grangemuir Farm in Anstruther, waar naast andere gewassen aardbeien geteeld worden. Nadat hij een rondje aardbeien had geplukt, wist Rennie uit de eerste hand met welke problemen de zachtfruitsector worstelt en hij stelt voor dat de huidige SAWS limieten verviervoudigd zouden moeten worden. "Het team hier op Easter Grangemuir verzet een enorme hoeveelheid werk om het zomerfruit uit Fife ongeacht de weersomstandigheden op de markt te krijgen. Het is fysiek zwaar werk om het fruit te plukken en te verpakken als het nog rijp is en dat is nog veel zwaarder wanneer er niet genoeg arbeidskrachten zijn."

Hij merkte op dat East Grangemuir om 20 arbeiders had gevraagd van de totaal 2.500 volgens het plan toegestane arbeidskrachten en er maar 8 toegewezen kreeg. 

"Fruitteelt is een van de belangrijkste sectoren in Fife, maar de behoefte aan arbeidskrachten wordt in het hele land ervaren. De Brexit en de dramatische val van de Britse pond hebben ook een enorme impact gehad op het aantal seizoensarbeiders die uit de rest van Europa komen om hier te werken. Dit maakt het voor deze bedrijven moeilijk om te groeien en bloeien."

Bron: thescottishfarmer.co.uk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven