Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoekers in Kuweit onderzoeken biopesticiden tegen Tuta absoluta

De tomaatmineermot Tuta absoluta is een gevreesde plaag voor tomatentelers. Het beheersen van deze plaag is hoofdzakelijk gebaseerd op chemische insecticide volgens onderzoekers uit Kuweit, maar de afhankelijkheid van insecticiden is moeilijk te handhaven. Daarom is het nodig om strategieën voor gewasbescherming te ontwikkelen die tegelijkertijd de teelt van producten van hoge kwaliteit en ecologische duurzaamheid garanderen met maximale bescherming voor de consument.

Wetenschappers aan het Kuweit Institute for Scientific Research hebben de werkzaamheid van vier biopesticiden (Azadirachtin, Bacillus thuringiensis, Steinernema feltiae en Beauveria bassiana) afzonderlijk en in combinatie getest op T. absoluta onder laboratorium- en kasomstandigheden op tomatenoogst.

"Wanneer larven van het tweede stadium werden blootgesteld aan met Azadirachtin (3 g / l), B. thuringiensis (0,5 g / l) of B. bassiana (1,5 g / l), behandelde tomatenbladeren, werd respectievelijk 70% - 86%, 55% - 65% en 45,5% - 58,5% sterfte waargenomen - verklaren de wetenschappers - terwijl Steinernema feltiae de minst effectieve biopesticide was, met een sterfte van 26% - 42%."

In de kas waren plagen en beschadigd fruit aanzienlijk lager bij met Azadirachtin + B. thuringiensis of Azadirachtin + B. bassiana behandelde planten in vergelijking met planten die alleen met dezelfde biopesticiden werden behandeld. Azadirachtin + B. thuringiensis en Azadirachtin + B. bassiana resulteerden in respectievelijk 90% en 81% reductie van beschadigd fruit in de zomerexperimenten, en 96% en 91% in de winter. De meest ernstige plagen werden waargenomen bij planten die waren behandeld met S. feltia.

"De resultaten geven aan dat de biopesticiden, behalve S. feltia, kunnen bijdragen aan de bestrijding van T. absoluta in tomatenteelt in de kas. Het hoogste niveau van gewasbescherming vond plaats bij het gecombineerde gebruik van Azadirachtin met B. thuringiensis of B. bassiana - concluderen de wetenschappers. De studie toont het potentieel aan om deze biopesticiden op te nemen in een algemeen duurzaam geïntegreerd gewasbeschermingsprogramma voor T. absoluta."

Bron: Mustapha FA Jallow, Abdelhafiz A. Dahab, Mohammed S. Albaho, Vimala Y. Devi, 'Efficacy of some biorational insecticides against Tuta absoluta (Meyrick) (Lepidoptera: Gelechiidae) under laboratory and greenhouse conditions in Kuwait' , 2019, Journal of Applied Entomology, Vol. 143 (3), pag. 187-195.

Publicatiedatum: